Siirry suoraan sisältöön

6.10.2016 10:25

Lahti selvitti asukkaiden näkemyksiä kaupungin taloudenhoidosta

Kaupungin talouden tasapainottamiseen otti kantaa yhteensä noin 700 ihmistä ja yksittäisiä vastauksia kertyi tuhansia. Kysymykset kartoittivat suhtautumista eri säästökeinoihin ja -kohteisiin.
Monitoimitalo Jalo

Kahdeksan kysymystä taloudesta -kysely on herättänyt keskustelua ja kartoittanut lahtelaisten näkemyksiä taloudesta. Kysymykset olivat lahtelaisten vastattavana Porukka-sovelluksessa ja verkkosivuilla viikon ajan.

​Lahtelaisten näkemys kaupungin talouden hoidosta on tärkeä päätöksentekijöille. Lähes yksimielisiä kyselyyn vastaajat ovat mm. koulujen peruskorjauksista tärkeimpänä investointina. Myös kirjastojen, nuorisotalojen ja uimahallien aukioloaikoja puolustetaan yhtenäisesti. Kiistanalaisempia aiheita ovat mm. maksujen korottaminen. Osa lahtelaisista olisi valmis maksamaan hieman enemmän autojen pysäköinnistä, mutta osassa ajatus herättää vastustusta. Bussilippujen hinnoista ollaan kuitenkin samaa mieltä. Niiden hintoihin ei korotuksia toivo juuri kukaan.

Talousarviossa tavoitellaan nollatulosta vuodelle 2017

Lahden vuosibudjetti on noin 840 miljoonaa euroa. Kaupungin tavoitteena on, että tulot ja menot ovat tasapainossa. Jos nykyinen palveluiden taso halutaan säilyttää vuonna 2017 ja toteuttaa suunnitteilla olevat investoinnit, painuu kaupungin budjetti 5,3 miljoonaa euroa tappiolle. Keinoja toteuttaa tarvittavat viiden miljoonan euron säästöt, ovat mm. maksujen tai verojen korottaminen, palveluiden leikkaaminen tai investointien karsiminen.

Seuraa talousarvion esittelytilaisuutta Fellmanniassa tai suorana lähetyksenä verkossa

Keskustelu taloudesta ja kaupungin tulevaisuudesta jatkuu 11.10. klo 18 FellmanniaCampuksella. Tilaisuudessa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esittelee ehdotuksensa vuoden 2017 talousarvioksi. Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä Lahden verkkosivujen kautta. Myllyvirralle voi lähettää tilaisuuden aikana kysymyksiä kaupungin Facebook-sivulla tai Twitterissä #lahtitalous -aihetunnuksella.