Siirry suoraan sisältöön

1.2.2019 13:00

Lahti valmistautuu Suomirata-hankkeeseen

Talouspoliittinen ministerivaliokunta teki tänään päätöksen uuden valtion omistaman osakeyhtiön perustamisesta ratahankeyhtiöille.

​Suomirata mahdollistaa suoran yhteyden Lahdesta lentoasemalle ja edelleen Helsingin keskustaan ja samalla se parantaa mahdollisuuksia kehittää poikittaisliikennettä Tampereella. Suomirata hyödyttää laajasti raideliikenteen kehittymismahdollisuuksia ja koko Suomea.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on tehnyt päätöksen uuden valtion omistaman osakeyhtiön perustamisesta ratahankeyhtiöille. Hankeyhtiöistä Suomirata on käynnistymisvalmiudessa ja nopeimmin eteenpäin vietävissä. Hankeyhtiöiden perustaminen edellyttää, että yhtiöihin tulee omistajiksi myös muita hankkeesta hyötyviä julkisia yhteisöjä.

Lahti yhdessä Helsingin, Vantaan, Tampereen ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa aloittaa valmistelut osallistumisesta Suomirata-hankeyhtiöön.
−Suomirata on Lahdelle erittäin tärkeä hanke, jonka vaikutukset heijastuvat laajalle. Olen erittäin iloinen ratapäätöksestä. Olemme alusta asti hyvässä yhteistyössä Helsingin, Vantaan, Tampereen ja Hämeenlinnan kanssa ajaneet Suomirataa. Tämän päätöksen myötä yhteistyö tiivistyy ja olemme valmiita keskustelemaan hankeyhtiöstä, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Valtio sijoittaa Suomiradan hankeyhtiöön ensi vaiheessa 16 miljoonaa euroa ja tarkoitus on, että muut omistajat yhteensä 15 miljoonaa euroa. Hankeyhtiön enemmistöomistus säilyy näin valtiolla. Kaupungit käynnistävät asiasta omat neuvottelu- ja päätöksentekoprosessinsa pikaisesti.
Vuosina 2019−2021 hankeyhtiön tehtävä on edistää hankkeen suunnittelua ja kerätä yhteen muita mahdollisia omistajia, jotka sijoittavat hankeyhtiöön. Tavoitteena on saada Suomiradan rakentamiselle selvä tuki myös tulevan hallituksen ohjelmassa.