Siirry suoraan sisältöön

15.11.2018 11:40

Lapsen oikeuksien viikko näkyy kaupungin toiminnoissa

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 19.–23.11.2018. Kaupungin työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan osallistumaan myös Lapsi mukaan töihin -päivään perjantaina 23.11.  
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/AjankohtaistaSite/UutisetSite/PublishingImages/Lapset_koulussa.jpg

Lapsen oikeuksien viikon valtakunnallisena teemana on osallisuus. Lahden kaupungin toiminnoissa viikko näkyy yhteisenä tekemisenä. Kaupungin työntekijöitä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan osallistumaan myös Lapsi mukaan töihin -päivään perjantaina 23.11.   

Lapset kokijana ja tekijänä

Sinfonia Lahden Taidetestaajat-konsertteihin tulee Lahteen 6000 kasiluokkalaista Päijät-Hämeestä ja Uudeltamaalta. Myös kaupunginteatterin ohjelmistossa lapset ja nuoret on huomioitu. Ohjelmassa on koko perheelle Ystäväni Viiru, Tuhkimo, musikaali The Sound of Music sekä Joulusirkus. Tämä  maaginen sirkusmatka kohti joulua toteutetaan yhteistyössä teatterin ja Salpauksen sirkusopiskelijoiden kanssa.

Wellamo-opiston Nastolan pikkupelimannit esiintyvät Nastolan joulun avauksessa lauantaina 24.11. klo 10.00.

Teemaviikolla päiväkodeissa keskustellaan lasten kanssa lasten muun muassa erilaisuudesta, kiusaamisesta ja lapsen oikeudesta hyvinvointiin sekä terveellisiin elämäntapoihin. Teemaviikon aikana päiväohjelmia toteutetaan myös lasten toiveiden perusteella.   

Lahden museoissa on lupa leikkiä

Hiihtomuseossa pääsee hyppäämään Lahden suurmäestä mäkihyppysimulaattorin avulla tai pienemmästä Mäkimatin hyppyrimäestä voi hyppyyttää minimäkimiehiä. Tarjolla on myös monipuolinen lasten parvi peleineen sekä lumipallon tarkkuusheittoa. Näyttelyissä voi tutustua esimerkiksi entisajan koululaisten hiihtoharrastukseen sekä Real SkiFi -kokoonpanon hurjiin suksitemppuihin. 


Radio ja TV-museo Mastola kutsuu lapsia tekemään omaa tv-ohjelmaa tai pienoiselokuvan. Mastolan Chromakey-studio mahdollistaa monenlaiset kuvaukset, ja ennen kameran eteen astumista voi käsikirjoittaa ja puvustaakin oman produktion. Mastolan näyttelyistä löytyy muun muassa radio- ja televisio-ohjelmia eri vuosikymmeniltä, useita kiloja painava kännykkä ja sohvaperunat. Kuvasuunnistus on oiva tapa tutustua näyttelyyn 

Lahden Lasten Talvikarnevaalien 2019 ohjelma julkistetaan

Lapsen oikeuksien viikolla julkistetaan myös Lahden Lasten Talvikarnevaalien 2019 ohjelma ja julistekilpailun voittaja. Lahden Lasten Talvikarnevaalit järjestetään jo 36. kerran 26.1.–10.2.2019 teemalla Lumihattaroita ja jääpuikkotikkareita.  

Mielenterveysviikolla nuoret pohtivat rajoja, oikeuksia ja velvollisuuksia

Lapsen oikeuksien viikolle osuu myös mielenterveysviikko. Nuoret pohtivat omia rajoja, oikeuksia ja velvollisuuksia Järkee vai ei? -teematapahtumassa Lahden pääkirjastossa 19.–23.11.2018. Kahdeksasluokkalaisille suunnatussa tapahtumassa käsiteltävinä aiheina ovat sosiaalinen media, kiusaaminen, vihapuhe sekä Virhearvio, jossa keskitytään liikennekäyttäytymiseen ja toisen ihmisen inhimillisen hädän kuvaamiseen. Tapahtuman järjestää Lahden nuorisopalvelut.  

Tehdään lapsen oikeudet tutuksi

Alkujaan Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko-2018/   

Lahden kaupunki on kahdesti saanut Suomen UNICEF ry:n myöntämän Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen. Tunnus edellyttää sitoutunutta ja aktiivista kehittämistyötä lapsen oikeuksien edistämiseksi. Keväällä 2018 myönnetty tunnustus on voimassa seuraavat neljä vuotta.  

Lisätiedot

Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos, p. 050 387 8792
mielenterveysviikosta palveluohjaaja Nina Niemi, nuorisopalvelut,

p. 044 416 3646