Siirry suoraan sisältöön

23.5.2019 15:04

Launeelle monitoimitalo Lähde

Seuraavassa vaiheessa nykyisen Launeen peruskoulun ja Mustikkamäen päiväkodin nimet esitetään muutettavaksi kokonaisuuteen sopiviksi eli muotoon Lähteen peruskoulu ja Lähteen päiväkoti.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/AsuminenSite/PublishingImages/Launeen%20monitoimitalo-havainnekuva_ulkokuva_wep.jpg

Uutiseen korjattu 23.5.19 klo 16.35 taiteilijan nimen kirjoitusasu. 

​Launeelle keväällä 2020 valmistuvan uuden monitoimitalon nimikilpailu on ratkennut. Nimikilpailuun osallistui yli 1000  vastaajaa, ja eri nimiehdotuksia saatiin kaikkiaan 461. Tulevien käyttäjien, sivistyslautakunnan sekä hallinnon edustajien työryhmä valitsi uuden monitoimitalon nimeksi Launeen monitoimitalo Lähde.

Keväällä järjestetyssä nimikilpailussa haettiin lyhyttä, ytimekästä, talon toimintaa kuvaavaa, suomenkielistä ja mielellään alueeseen kiinnittyvä nimeä. Samalla haettiin nimeä, joka olisi hyödynnettävissä paitsi koko monitoimitalon myös sinne sijoittuvan koulun ja päiväkodin nimissä.
- Lähde täyttää loistavasti nämä kriteerit, kertoo monitoimitalon käyttäjäryhmän puheenjohtaja, rehtori Esko Taipale.

Miksi nimi Lähde?

Nimestä on käyty keskustelua myös Lahden kaupunginmuseon asiantuntijoiden kanssa.
-  Marjukka Laapotin laatiman Lahden paikannimistökirjan mukaan Launeen nimi juontuu alueella sijaitsevasta Launeenlähteestä, jonka toinen nimi on Laune. Laune saattaa olla vanhimpia säilyneitä nimiä Lahden seudulla, taustoittaa tutkija Päivi Siikaniemi.

Taipaleen mukaan myös nimiehdotusten perusteluissa oli manittuna, että Launeen Lähde on hyvin tunnettu brändi ja tuttu myös ulkopaikkakuntalaisille.
- Launeeseen yhdistetään siis heti Lähde tai Lähteeseen Laune. Launeen Lähteeseen on matkaa uudelta monitoimitalolta alle kilometri.  

- Seuraavassa vaiheessa nykyisen Launeen peruskoulun ja Mustikkamäen päiväkodin nimet esitetään muutettavaksi kokonaisuuteen sopiviksi eli muotoon Lähteen peruskoulu ja Lähteen päiväkoti, Taipale jatkaa.

Lahdessa on ollut Lähteen koulu (1947 – 1994) nykyisen Launeen kirjaston tiloissa sekä Lähteen päiväkoti (1990 - 2006 ). Entinen päiväkotirakennus ei ole enää käytössä.
-  Nimet ovat tuttuja ja helppoja käyttää. Lähteen peruskoulu on nimenä kaunis ja mielleyhtymä iloiseen oppimiseen johdateltavissa, tutkija Siikaniemi vielä toteaa.
- Lähdekatu pysyy kuitenkin paikallaan vanhan koulurakennuksen nykyisen Launeen kirjaston vieressä.

Monitoimitalo Lähteen keskusaulaan on tulossa myös nimeä ilmentävä Tülay Schakirin taideteos "pisaran liike vedessä".
- Nimi symboloi myös uuden monitoimitalon arvoja, joita ovat ilo, yhdessä ja kohtaaminen. Uuden talon sloganikin on jo yhdessä ehditty työstää muotoon 'Unelmoin, innostun, onnistun', Taipale toteaa.

Alueen oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus

Launeen monitoimitalo Lähteessä tulee toimimaan päiväkodin ja koulun lisäksi nuoriso- ja terveyspalvelut sekä Päijät-Hämeen Ateriapalvelut. Käyttäjinä monitoimitalossa tulee olemaan 1100 lasta ja nuorta. Monitoimitalo toimii myös lähialueen asukkaiden ja eri-ikäisten kaupunkilaisten kohtaamispaikkana.

Nimenvalintaprosessi on esitelty sivistyslautakunnan seminaarissa. Kaikkien nimikilpailuun osallistuneiden kesken on suoritettu myös palkintojen arvonta, ja voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Lisätiedustelut

Lahden kaupunki
Launeen monitoimitalo Lähteen käyttäjäryhmän puheenjohtaja,
rehtori Esko Taipale, puh. 050 559 7807