Siirry suoraan sisältöön

19.12.2018 12:30

Malskille uusi omistaja ja LADin vuokrasopimus allekirjoitettu

Malski on entinen Oy Mallasjuoman panimo, ainutlaatuinen kokonaisuus eri aikakausien kerrostumia. Malskin uusi omistaja on Kiinteistöyhtiö Kielo, jonka kanssa Lahden kaupunki on tehnyt 20 vuoden vuokrasopimuksen.  

​Omistajanvaihdos ja allekirjoitettu vuokrasopimus mahdollistavat Malskin toteutusvaiheen. 

Tällä joulunalusviikolla allekirjoitettu vuokrasopimus sisältää taide-, juliste- ja muotoilumuseo LADille toteutettavaa tilaa noin 3975 hum2. Kaupungin hallintaan tulee siis lähes puolet Malskin kokonaishuoneistoalasta (8482 hum2) . Kaupunginmuseo saa käyttöoikeuden myös Malskin kaikkien vuokralaisten yhteisiin tiloihin.

Vuokranantajan suunnitelmien mukaan vanhan osan perusparannus valmistuu vuoden 2019 lopussa ja uudisosa huhtikuun 2020 lopussa. Määräaikainen vuokrasopimus on voimassa 20 vuotta rakennushankkeen valmistumisesta.
- LADin tilojen kokonaisvuokra hankesuunnitteluvaiheen teknisten täsmennysten ja pinta-alatarkistuksen jälkeen on 58 940 euroa kuukaudessa alkuperäisen tarjousajankohdan mukaisesti huhtikuun 2017 hintatasossa, toteaa Lahden Tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen.

LADin konseptityö aloitetaan ensi vuoden alussa  

Malskille siirtyy Lahden taidemuseo sekä aikaisemmin ilman vakituista näyttelypaikkaa ollut Lahden julistemuseo.
- Uudelle LADille eli Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseolle tehdään kansainvälisesti kiinnostava oma konsepti, joka nojaa Malskin valmistumassa olevaan konseptiin. LADin näyttelyissä keskeistä tulee olemaan taide, muotoilu, lifestyle ja digiteknologia, linjaa museonjohtaja Timo Simanainen.

Lahden museoiden näyttelypäällikön Tiia Tiaisen mukaan LADin näyttelyissä tullaan näkemään Taide- ja Julistemuseon kokoelmien helmiä, kuten teoksia Viipuri-säätiön kokoelmasta.
- Niin kotimaisten kuin kansainvälisten näyttelyjen ja tapahtumien sisällön rikastamisessa käytetään hyväksi uusimpia esitystekniikoita. Tiainen lupaa, että myös tapahtumatarjonta lisääntyy tulevaisuudessa.

Made in Malski

Kiinteistöyhtiö Kielon Fund Manager Hanna Rauhalan mielestä on mielenkiintoista päästä rakentamaan uudenlaista palasta Lahden kaupungissa.
- Malski sopii hyvin sijoitusstrategiaamme, jossa painottuvat kohteet kasvukeskuksissa.
Kiinteistöyhtiö Kielon paikallinen kumppani on Kinos Property Investment, jonka toimitusjohtaja Arto Korhonen visioi, että Malski on hybriditalo, jossa yritysmaailman, kulttuuritoimijoiden ja kaupunkilaisten kohtaamiset luovat uutta.

- Historiallisessa panimorakennuksessa toimivan Malskin erikoisuus on yhdessä tekemisen kulttuuri, joka tuottaa näkyviä tuloksia ajankohtaisina tapahtumina, uutena liiketoimintana ja vaikuttavina kohtaamisina, Korhonen jatkaa.  

LADin lisäksi Malskin kantavia voimia tulevat olemaan uutta luovat yritykset, tapahtumasali Sammio sekä tiloissa työskentelevät opiskelijat ja freelancerit, ravintola ja panimopubi. Ravintolan toimija ei ole vielä tiedossa. Tirra-Torvi Ravintolat Oy:n omistajista Hannu Kilkki kuvailee, että Malskille tulevassa 1000-paikkaisessa monipuolisessa Sammiosalissa voi järjestää niin messuja, konsertteja kuin joogatuntejakin.

Malskiin muuttavista yrityksistä Mainostoimisto Ilme Oy:n toimitusjohtaja Joona Kallinen kertoo Malskin tarkoittavan heille ensisijaisesti ympärillä olevaa luovaa yhteisöä, mikä on ylivoimaisesti enemmän kuin pelkkä uusi työtila.

- Meidän tavoitteena on luoda asiakkaalle parempaa arvoa samassa pöydässä eri alojen luovien osaajien kanssa. Kaikki, mitä odotetaan on yhteisö, sanoo Kallinen.

Suunnitelmista toteutuksiin

Malskin vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen jatketaan yksityiskohtaisemmilla suunnitelmilla. Malskin kattoidea on toteutettu suunnittelutoimisto Kuudennen vetämän konsepti- ja brändäyssuunnittelun avulla, johon suurimmat vuokralaiset ovat osallistuneet.

-  Malskiin on tulossa yhteisömanageri vastaamaan keskuksen markkinoinnin suunnittelusta, tapahtumista, vuokralaisten hyvinvoinnista ja yhteistyöstä, tilamarkkinoinnista sekä keskuksen tapahtumatilojen, co-working -tilojen ja kokoustilojen vuokrauksesta, Arto Korhonen kertoo.

Malskin kokonaisvastuullisena urakoitsijana toimii Superion Oy.
- Tämä on meille jo toinen merkittävä rakennusurakka lyhyen ajan sisään Lahdessa. Logistiikkakeskus Kujalaan oli merkittävä avaus ja Malskin projekti yhdistää mielenkiintoisella tavalla uudisrakentamisen ja historiallisen panimorakennuksen peruskorjauksen. Olemme Lahdelle tärkeässä hankkeessa ylpeinä mukana, kommentoi Superion Oy:n Juha Keiski.

Lisätietoa 
Kinos Property Investment Oy
Arto Korhonen, toimitusjohtaja, 040 574 3314
Lahden kaupunki
Lahden Tilakeskus, Mauri Koistinen, toimitilajohtaja, 050 65862
Lahden museot, Timo Simanainen, museonjohtaja, 044 7161 301
Superion Oy, projektijohtaja Juha Keiski, 040 519 0183

Kuvat Valokuvastudio JenniMaria

Kuva Malskin Sammiosalista

Sammiosali_sisäkuva_Valokuvastudio-JenniMaria_2_verkko.jpg