Siirry suoraan sisältöön

15.6.2017 16:35

Marskinaukion yleissuunnitelma lautakuntaan

Tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee muun muassa Marskinaukion yleissuunnitelmaa ja asemakaavan muutosehdotusta kokouksessaan 20.6.2017.

​Marskinaukion uudistamisen tavoitteena on kehittää vetovoimainen kävely-yhteys matkakeskuksen ja keskustan välille.

Yleissuunnitelman pohjaksi kaupunkilaisille järjestettiin helmikuussa Porukka-kysely. Aukion uudistamiseen on haettu ideoita myös sidosryhmille ja kaupungin virkamiehille järjestetyssä työpajassa. Lisäksi Lahden rintamaveteraanien ja Lahden sotaveteraanien edustajien kanssa on keskusteltu muistokivien siirtämisestä ja sijoittelusta.

Lautakunnalle esiteltävän yleissuunnitelman tavoitteena on visuaalisen ohjauksen avulla houkutella jalankulkijat Rautatienkadulle, ja ohjata pyöräilijät Vesijärvenkadulle. Aukion uudelleenjäsentelyn tavoitteena on myös korostaa aukion luonnetta sankaripuistona ja kunnioittaa siellä olevia patsaita ja muistomerkkejä. Samalla on tarkoitus tehdä aukiosta entistä viihtyisämpi kasvillisuutta ja valaistusta uusimalla.

Rautatienkadun kokeilu

Lautakunnalle esitellään myös seurantatietoja kävelypainotteisemman Rautatienkadun kokeilusta, ja esitetään kokeilun mukaisten järjestelyjen jatkamista kunnes Rautatienkadun rakentaminen käynnistyy.

Kokeilu noudattaa keskustan yleissuunnitelmaa, jossa Rautatienkadulla on keskeinen rooli houkuttelevana kävely-yhteytenä matkakeskuksen ja keskustan välillä. Rautatienkadun yrittäjät ovat osallistuneet kokeiluun aktiivisesti elävöittämällä katutilaa somistein ja ulkomyynnillä.

Kadulla viihdytään aiempaa pidempään

Alustavien arvioiden mukaan kävelijöiden määrä Rautatienkadulla on jonkin verran lisääntynyt kokeilun aikana, ja kadulla vietetty aika on lisääntynyt selvästi. Yli puolet yrityksistä kannattaa kokeilun jatkamista. Johtopäätös on, että kokeilu on onnistunut elävöittämään Rautatienkatua ja houkuttelemaan ihmisiä oleskelemaan kadulla.

-Rautatienkadulla ollaan menossa hyvään suuntaan. Kadulla viihdytään ja viivytään aiempaa enemmän. Ihmiset myös hakeutuvat yleensä paikkoihin, joissa muutkin viihtyvät. Kaikki kadulla vietetyt lisäminuutit elävöittävät kaupunkikuvaa ja ovat myös hyödyllisiä yrityksille, sanoo liikenneinsinööri Kristiina Kartimo.

Lautakunnan uusi kokoonpano

Teknisen ja ympäristölautakunnan uusi puheenjohtaja on Francis McCarron, ja varapuheenjohtajana toimii Sanna Mäkinen. Molemmat kannattavat kaupungin kehittämisessä ennakkoluulottomia kokeiluja ja toivovat hyvää yhteistyötä kaikkien osapuolten kesken.

-Kaikessa lautakunnan toiminnassa tähdätään yritysystävällisyyteen ja yrittäjien tasapuoliseen kohteluun, tuore puheenjohtaja McCarron vakuuttaa.

Varapuheenjohtaja on samoilla linjoilla.

-Elävä ja toimiva kaupunki on hyvä kaupunki kaikille ihmisille, niin yrittäjille, asukkaille kuin satunnaisille kävijöillekin. Keskieurooppalaista katukahvilaelämää saisi olla nykyistäkin enemmän, Mäkinen sanoo.

Teknisen ja ympäristölautakunnan kokoonpano
Kokouksen 20.6. esityslista