Siirry suoraan sisältöön

28.1.2016 0:00

Matkakeskus käyttöön – reittien ja pysäkkien muutoksia kaukoliikenteessä

Lahden matkakeskuksen kaukoliikenneterminaali otetaan käyttöön maanantaina 1. helmikuuta 2016. Samalla tulee voimaan linja-autoliikenteen reittimuutoksia. Linja-autoliikenne vanhalla linja-autoasemalla päättyy sunnuntaina 31. tammikuuta.

​​Matkakeskuksen uusia liikennöintipaikkoja ovat rautatieaseman edustalla oleva linja-autoterminaali ja Vesijärvenkadulla terminaalisillan alla olevat paikallisliikenteen pysäkit. LSL:n opiskelija-harjoittelijat partioivat alueella helmikuun alkupäivinä opastamassa matkustajia.

Kaukoliikenne

Kaukoliikenteen kaikki pikavuorot käyttävät matkakeskuksen linja-autoterminaalia pysähtymispaikkana Lahdessa.

Seutuliikenteen osalta liikennöitsijöillä on omat reittinsä, eivätkä vuorot välttämättä kulje matkakeskuksen kautta.

Kaikki reitit ja pysäkit voi tarkistaa Matkahuollon verkkosivuilta aikatauluhausta osoitteesta www.matkahuolto.fi. Uudet tiedot näkyvät, kun haun tekee päivämäärällä 1.2. tai tämän jälkeen.

Linja-autojen lähtöpaikat vaihtelevat. Tällä hetkellä aikatauluhalu toimi niin, että aikatauluhaussa Lahti lähtö- tai saapumispaikkana näyttää ainoastaan matkakeskuksen kautta kulkevat vuorot. Muita mahdollisia lähtö- tai saapumispaikkoja ovat keskussairaala, kauppatori ja Jalkarannantie 10. Hakua tehtäessä tulee siis muistaa valita oikea lähtö- tai saapumispaikka.

Keskustaan on lisätty kaukoliikenteen pysäkki Vesijärvenkadulle (Tevin taloa vastapäätä), Aleksanterinkadulle (Aleksanterinkatu 6), Vapaudenkadulle (Mascotin kohdalle) ja Jalkarannantielle (Jalkarannantie 10). Rautatieaseman etelänpuoleiset (Moisionkadun ja Radanpään) linja-autopysäkit muuttuvat pelkästään kaukoliikenteen pysäkeiksi. Muuten kaukoliikenteen pysäkkipaikat säilyvät entisellään.

Paikallisliikenne LSL

Paikallisliikenteen pysäkit Vesijärvenkadulla matkakeskuksen kohdalla muuttuvat 1. helmikuuta alkaen. Radan eteläpuolen (Moisionkadun ja Radanpään) pysäkit siirtyvät kaukoliikenteen käyttöön. Paikallisliikenteen uudet pysäkit A ja E sijaitsevat Vesijärvenkadulla terminaalisillan alla. Muut matkakeskuksen paikallisliikenteen pysäkit B, C ja D sijaitsevat Mannerheiminkadulla. Linja-autopysäkeillä on aikataulunäytöt, jotka näyttävät kunkin pysäkin kautta kulkevien vuorojen arvioidut ohitusajat. Paikallisliikenteen osalta löytyy lisätietoa verkkosivuilta lsl.fi.

Saattoliikenne ja pysäköinti

Terminaalialueelle saavat ajaa vain linja-autot. Matkustajien saattaminen tapahtuu rautatieaseman edustan saattopysäköintialueella, jonne ajetaan Mannerheiminkadulta Rautatienkadun liittymästä.

Askonkadun liityntäpysäköintilaitos ei ole vielä toiminnassa, joten käytössä ovat VR:n ja Radanpään pysäköintialueet. Moisionkadun pysäköintialue vapautuu käyttöön ensi viikon aikana. Pysäköinti matkakeskusalueella on pääosin maksullista.

Taksiasema on saattoliikennealueen yhteydessä rautatieaseman edustalla.

Kulkeminen ja esteettömyys

Kulkeminen matkakeskuksen liikennöintipaikkojen välillä tapahtuu opasteita seuraamalla hissi-porrastornien kautta. Kaukoliikenteen laiturit, VR:n laiturit ja paikallisliikenteen pysäkit on varustettu numero- tai kirjaintunnuksella. Kauko- ja paikallisliikenteen yhteiset aikataulunäytöt sijaitsevat laiturikatoksessa ja terminaalisillan alla.

Matkakeskuksen uudet hissit on mitoitettu pyörätuolille ja varustettu äänimajakoilla. Kaiteissa ja hissien yhteydessä on opastus pistekirjoituksella. Laiturikentälle on toteutettu ohjausraidat joko ohjauskiskoilla tai huomioraidoin. Asemarakennuksen edustalla kaupungin puolella on avustuspiste. Taksi ja saattopysäköinti sijaitsevat avustuspisteen läheisyydessä.

Matkahuollon palvelut

Lahden Matkahuolto avaa uusissa tiloissa Lahden Matkakeskuksessa BW Towerissa (Askonkatu 2) maanantaina 1. helmikuuta. Uusiin tiloihin siirtyvät kaikki Matkahuollon palvelut mukaan lukien lipunmyynti ja pakettipalvelut. Matkahuolto palvelee uusissa tiloissa maanantaista perjantaihin klo 7–19 niin matka- kuin pakettipalveluiden osalta. Vanhoissa tiloissa Lahden linja-autoasemalla Matkahuolto palvelee perjantaihin 29.1. asti, jolloin lipunmyynti on avoinna klo 18 asti ja pakettipalvelut klo 19 asti.

Matkahuollon verkkosivujen aikatauluhaun (www.matkahuolto.fi) lisäksi aikataulu- ja hintatiedot saa myös valtakunnallisesta palvelunumerosta 0200 4000, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Puhelun hinta on 1,99 €/min + pvm. Pakettipalveluissa kuluttajia auttaa valtakunnallinen ilmainen palvelunumero 0800 132 582 ja yrityksiä numero 020 710 5024, jotka ovat avoinna ma–pe klo 8–18.

Lahden matkakeskuksen verkkosivu

Matkakeskuksen palvelut on koottu yhteiselle verkkosivulle www.lahdenmatkakeskus.fi, josta löytyy alueen kartta, perustiedot sekä linkit Matkahuollon, VR:n ja LSL:n omille verkkosivuille.

Avajaiset yleisölle

Matkakeskuksen yleisöavajaisia vietetään lauantaina 6. helmikuuta klo 12–15, kaikki tervetuloa!

Terminaalikentän kartta
Matkakeskusalueen kartta
Lahden keskustan kaukoliikennepysäkkejä

 

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Projektipäällikkö Riitta Niskanen
riitta.m.niskanen@lahti.fi, p. 050 559 4200

LSL
 Joukkoliikennesuunnittelija Roope Ahola
roope.ahola@lahti.fi, 050 398 5575

Oy Matkahuolto Ab
Logistiikkapäällikkö Mika Sarvilahti
mika.sarvilahti@matkahuolto.fi, p. 020 710 5316