Siirry suoraan sisältöön

31.1.2018 10:30

Mikromuovit ja muut haitta-aineet puhdistetaan hulevesistä

Lahti on mukana kehittämässä uutuusarvoltaan kansainvälisesti merkittäviä luonnonmukaisia ratkaisuja, joilla puhdistetaan hulevesien mukana vesistöihin kulkeutuvia päästöjä kuten raskasmetalleja, ravinteita ja mikromuoveja.
Sadetta kaupungintalon kulmalla

​Työtä tehdään samanaikaisesti Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla useassa erilaisessa kaupunkikohteessa todellisissa käyttöolosuhteissa. Yhteistyön mahdollistaa Lahden kaupungin vetämä hanke Uudet hulevesien hallinnan Smart & Clean -ratkaisut, joka toteutetaan tämän vuoden aikana.

- Tämä on meille merkittävä projekti ja liittyy vahvasti yliopisto-osaamiseen Lahdessa. Hankkeen toimenpiteiden avulla parannamme Vesijärven tilaa. Samalla luomme uutta liiketoimintaa. Kun teemme kehitystyötä Lahdessa ja Helsingin seudulla, syntyy uusia ratkaisuja, joiden avulla hulevesihaasteita voidaan ratkaista myös muissa maailman kaupungeissa, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoo.

Espoon, Helsingin, Lahden ja Vantaan alueelle toteutetaan kuusi erilaista hulevesiä puhdistavaa luonnonmukaista ratkaisua. Ratkaisujen toimivuutta tutkitaan ja niistä kerättävä tieto avataan kaikkien saataville. Ratkaisuja ovat esimerkiksi biosuodatinratkaisut Lahdessa ja Espoossa, maanalainen kosteikko Helsinki-Vantaan lentoasemalla, maan alle kaivettava suodatinarkku Helsingissä sekä monikäyttöiset hulevesialueet Vantaan Aviapoliksessa.

Parannamme Vesijärven tilaa ja luomme uutta liiketoimintaa

Yliopistot ja tutkimuslaitokset tutkivat testattavien ratkaisujen toimivuutta. Lahdessa tutkimusta tekee Helsingin yliopisto.

Projektin päätoteuttaja on Lahden kaupunki ja osatoteuttajia ovat Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä Finavia Oyj. Hankekumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, LUKE, HSY, Sensmet Oy ja Optoseven Oy; suunnitteluasiantuntijat WSP Finland Oy ja Sitowise Oy; ratkaisutoimittajat Ruskon Betoni Oy, Rudus Oy, ja LECA Finland Oy ja Bluet Oy.

Hanke on pääkaupunkiseudun kasvusopimuksen mukainen Smart & Clean -hanke. Se saa Uudenmaan liiton myöntämää valtion AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen.

Lisätietoja

projektipäällikkö Juhani Järveläinen
p. 050 559 4083
juhani.jarvelainen(at)lahti.fi