Siirry suoraan sisältöön

21.4.2016 15:00

Monitoimitalo Jalossa selvitetään syytä sisäilmaoireiluun

Tutkimuksia jatketaan yhteistyössä rakennuttajan NCC Rakennus Oy:n kanssa. Kohteen rakennustöillä on viiden vuoden takuu.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/AjankohtaistaSite/UutisetSite/PublishingImages/Monitoimitalo-Jalo_ulkokuva_p%C3%A4%C3%A4sis%C3%A4%C3%A4nk%C3%A4ynti.jpg

​Syksyllä käyttöön otetussa Jalkarannan monitoimitalo Jalossa on koettu sisäilmaoireilua ensimmäisen puolen vuoden aikana. Tämän perusteella Lahden Tilakeskus on teettänyt sisäilmaan liittyviä selvityksiä.

- Normaalisti uusien rakennusten rakennusmateriaalien ja kalusteiden päästöt aiheuttavat joillekin oireilua ensimmäisen vuoden aikana. Mahdollisten materiaalipäästöjen takia ilmanvaihto toimii jatkuvasti täydellä teholla, eikä luokkatilojen hiilidioksidiohjaus ole käytössä, kertoo Lahden Tilakeskuksesta kiinteistöpäällikkö Jouni Arola. 

- Tilakeskus halusi kuitenkin selvittää mahdolliset muut syyt oireilulle.

Alustavat selvitykset ovat osoittaneet muovimattojen alla kohonneita kosteuksia pääosin välipohjarakenteissa olevien deltapalkkien päältä. Tutkimus tehtiin muovimattojen alta viiltomittauksilla.

Tutkimuksia jatketaan yhteistyössä rakennuttajan NCC Rakennus Oy:n kanssa laajemmilla kosteus- ja VOC-päästömittauksilla sekä tilojen olosuhdemittauksilla kuten lämpötila-, hiilidioksidi- ja paine-eromittauksilla. Nämä alustavat tutkimustulokset Tilakeskus saa ennen kesälomien alkua. Niiden perusteella päätetään mahdollisten korjausten tarpeesta ja laajuudesta. Kohteen rakennustöillä on viiden vuoden takuu.

Lahden Tilakeskuksen ja rakennuttaja NCC Rakennus Oy:n edustajat ovat tänään kertoneet tutkimustuloksista henkilökunnalle tiedotustilaisuudessa, ja huoltajille tiedotetaan Wilma-palvelun kautta.

Lisätietoja

Lahden Tilakeskus
kiinteistöpäällikkö Jouni Arola, puh. 050 559 4227
kunnossapitoinsinööri Jouko Immonen, puh. 050 5594 230
toimitilajohtaja Mauri Koistinen, puh. 050 65 862  
projektipäällikkö Tomi Tenhunen, puh. 044 716 1976

NCC Rakennus Oy
rakennuspäällikkö Jarmo Saviranta, puh. 050 358 7134

Jalkarannan koulun
rehtori ja monitoimitalo Jalon toiminnanjohtaja Joni Luuri, puh. 050 398 5330.

_ _ _ _ _ _

INFO
Jalkarannan Monitoimitalo Jalossa toimivat Jalkarannan koulu, päiväkoti, alle kouluikäisten kerhotoiminta, kirjasto, oppilas- ja kouluterveydenhuoltopalvelut sekä Lahden Aterian palvelukeittiö. Liikuntatilat on mitoitettu koulun ja päiväkodin lisäksi palvelemaan myös alueen ja kaupungin asukkaiden käyttöä. Jalkarannan koulussa 1-6 luokkalaisia on 311. Jalkarannan päiväkodissa toimii kymmenen lapsiryhmää, lapsia yhteensä 160.