Siirry suoraan sisältöön

10.10.2016 10:25

Nenetsien elämää -teemapäivä

Sukukansapäivänä kuullaan satuja ja katsotaan elokuva.

Lahden pääkirjastossa tutustutaan kielisukulaistemme nenetsien elämään lauantaina 15.10. Nenetsien asuinalue on Venäjän pohjoisosan tundralla Kuolan niemimaalta Taimyrille, kahta puolta Uralin vuoristoa. Nenetsin kieli eli jurakkisamojedi kuuluu samaan uralilaiseen kielikuntaan kuin suomikin.

Lastenosaston satuhuoneessa on klo 11.00 satutuokio, jossa Anastasia Lapsui ja Marianna Flinckenberg-Gluschkoff kertovat nenetsien satuja. Myös aikuiset ovat tervetulleita kuuntelemaan. Sadut kuullaan suomeksi ja venäjäksi.

Kello 12.30 soi pääkirjaston aulassa Anastasia Lapsuin šamaanirumpu.

Elokuvaesitys Seitsemän laulua tundralta alkaa auditoriossa klo 13.00.  Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio esittelevät elokuvansa ja vastaavat katsojien kysymyksiin.

Elokuva on ensimmäinen nenetsinkielinen näytelmäelokuva (v. 2000). Se on palkittu monilla festivaaleilla ja vuonna 2001 se sai parhaan elokuvan Jussi-palkinnon. Elokuvassa puhutaan nenetsin lisäksi venäjää, ja se on tekstitetty suomeksi.

Tapahtuman järjestää Lahden kaupunginkirjasto yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran kanssa. Tapahtumalla juhlistetaan sukukansapäivää, joka on juuri lokakuun kolmantena lauantaina. Sukukansapäivä on nykyään Suomessa varsin tuntematon toisin kuin Virossa ja Unkarissa, joissa se on virallinen juhlapäivä.

Lisätiedot: Tuulikki Mäkinen, 044 416 3240.