Siirry suoraan sisältöön

19.11.2018 13:30

Nuorten yhdenvertaisuus kunnassa puhuttaa

Lahtelaisia nuoria ja nuorten kanssa työtä tekeviä kokoontuu Yhessä Lahessa -hankkeen päätösseminaariin ke 28. marraskuuta keskustelemaan nuorten yhdenvertaisuudesta. Asiasta alustamassa muun muassa kansanedustaja Jani Toivola.


Yhessä Lahessa -hankkeen päätösseminaarissa keskustellaan nuorten yhdenvertaisuudesta niin arjessa kuin yhteiskunnallisena ilmiönä. Seminaarissa alustajina myös paikallisia asiantuntijoita ja paneelikeskustelusa nuoria panelisteja.

-  Lahdessa on nyt vajaat pari vuotta toteutettu Yhessä Lahessa –hanketta, jossa meillä tavoitteena on ollut se, että kaupungissa pystyttäisiin aiempaa tehokkaammin ehkäisemään kiusaamista, syrjintää ja vihapuhetta, kertoo hankekoordinaattori Minna Pajulahti kaupungin nuorisopalveluista.

 Pajulahden mukaan hankkeessa on tavoitettu yli 2.500 lahtelaista yläkoulun oppilasta toiminnallisilla yhdenvertaisuus- ja vihapuherasteilla. Rastien sisältösuunnitteluun on osallistunut myös nuoria lahtelaisia.   
-  Yhdenvertaisuuskoulutuksiin on osallistunut yli 200 ammattilaista ja hankkeen ilmiökahvitilaisuuksiin sekä ammattilaistyöryhmien tietoiskuihin yli 400 koulunuorten kanssa toimivaa ammattilaista.

Nuorisopalveluista ohjaaja Anna-Kaisa Vihersalo jatkaa, että hankkeen menetelmistä on koottu Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo -menetelmäpaketti perusopetuksen hyödynnettäväksi. 
- Nuorten kanssa aiheita voidaan jatkossa työstää kouluhenkilökunnan, koulunuorisotyöntekijöiden ja ulkopuolisten tahojen yhteistyönä.

Tempauksilla, koulutuksilla, työpajoilla ja teemarasteilla on pyritty kiinnittämään sekä nuorten että ammattilaisten huomioita asenteisiin ja ennakkoluuloihin, lisätty tilaisuuksia yhteistoiminnalle ja avoimelle vuoropuhelulle sekä kannustettu yhdenvertaiseen kohteluun ja ennakoiviin tekoihin.

Päätösseminaari on osa Yhessä Lahessa -hanketta 1.3.2017 - 31.1.2019 ja se kuuluu valtakunnalliseen ”Merkityksellinen Suomessa” -toimintaohjelmaan. Hanketta rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Lahden kaupunki.


OHJELMA

Yhessä Lahessa -hankkeen päätösseminaari: Nuorten yhdenvertaisuus kunnassa nyt ja jatkossa

Paikka: Pääkirjasto, Auditorio, Kirkkokatu 31, 15140 Lahti 
Aika: 28.11.2018 12.15 - 15.30 
Kohderyhmä: Opettajat ja koulujen henkilökunta, nuorisotyöntekijät, ohjaajat, viranomaiset, kolmas sektori, muut vapaaehtoistyötä tekevät 

Klo 
12.15 Seminaarin avaus,
palvelupäällikkö Helena Unelius, Lahden nuorisopalvelut 
12.20 Ennakkovaikutusten arviointi lasten ja perheiden näkökulmasta, asiantuntija Hilkka Kemppi, Päijät-Hämeen LAPE 
12.45 Kuntapäättäjän ja opettajan näkökulma yhdenvertaisuuteen, kaupunginvaltuutettu Maria Mäkysen videoterveiset 
13.00 Yhessä Lahessa -hankkeen hyvät käytännöt ja jalkautus 
13.30 Kahvi 
13.45 Yhdenvertaisuus arjen kohtaamisissa ja yhteiskunnallisena ilmiönä,
kansanedustaja Jani Toivola 
14.30 Yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet nuorisotyössä, verkostopäällikkö Suvi Lappalainen, osaamiskeskus Kanuuna 
14.40
Uusia kotoutumisentyömuotoja Lahdessa, koulunuorisotyöntekijä Heli Lipponen ja kulttuuritulkki Aisha Khder, Kivimaan koulu sekä etsivä maahanmuuttajanuorisotyöntekijä Carla Kalliolahti 
14.50 Nuorten silmin: Yhdenvertainen Lahti, Nuorten ja ammattilaisten paneelikeskustelu 
15.25 Loppusanat

Hinta: Maksuton 
Ilmoittautuminen: viimeistään ke 21.11. osoitteeseen 
minna.pajulahti@lahti.fi 
Ilmoittautumisen yhteydessä anna seuraavat tiedot: nimi, organisaatio, sähköposti ja puhelinnumero sekä tieto mahdollisesta erityisruokavaliosta kahvitusta varten (esim. sokeriton tai gluteeniton).

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Lisätietoja 

Lahden kaupungin nuorisopalvelut
Minna Pajulahti, hankekoordinaattori, p. 044 416 4995
 Anna-Kaisa Vihersalo, ohjaaja, p. 044 018 7333
etunimi.sukunimi@lahti.fi
www.facebook.com/yhessalahessa; www.instagram.com/yhessalahessa