Siirry suoraan sisältöön

29.6.2017 10:25

Olavi Lanun veistoksia Pikku-Vesijärvenpuistoon

Pikku-Vesijärven ympäristöön pystytetään kolme Lanun veistosta perjantaina 30.6. Puistoalueella betoniset teokset toimivat ikään kuin johdantona viereisen Kariniemenmäen Lanu-puistoon.
Olavi Lanun tekemä patsas.

Taiteilija Olavi Lanun betoniset teokset sijoitetaan puistoalueelle, jossa ne toimivat ikään kuin johdantona viereisen Kariniemenmäen Lanu-puistoon.

Lahden kaupunginmuseo on saanut tänä vuonna lahjoituksena Olavi Lanun teoksia. Lahjoitukseen kuuluvat kolme suurinta betoniteosta pystytetään nyt Pikku-Vesijärven puistoon. Kaksi lasikuituteosta ja kolmen pienemmän betoniteoksen ryhmä sijoitetaan Radiomäelle, aidatulle museoalueelle.

Pikku-Vesijärven puistoon pystytetään teos ”Löytö”, puunrunko, jonka Olavi Lanu löysi ja otti siitä muotin. Taiteilijaa kiinnosti siinä rungon nopea kapeneminen, jota hän kavensi loppuun asti. Teos on 1990-luvun tuotantoa. Kaksi muuta teosta ovat myös valmistuneet vuonna 1992 avatun Lanu-puiston valmistumisen jälkeen. Lepäävät figuurit kiven päällä ja lepäävä naisfiguuri ovat toistaiseksi nimettömiä veistoksia mutta teosten nimien selvitystyötä tehdään parhaillaan.

Kuvanveistäjä Olavi Lanu

Lahtelainen kuvanveistäjä, professori Olavi Lanu (1925–2015) on ollut merkittävä taiteen uudistaja ja kansainvälisesti tunnettu ympäristötaiteilija. Suomessa Olavi Lanulla ei ole seuraajia, tuskin juuri muuallakaan. Lanun suurin veistoskeskittymä on Lahdessa.

Viipurin maalaiskunnassa 10. heinäkuuta 1925 syntynyt Olavi Lanu opiskeli maalausta Vapaassa taidekoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa 1940-luvun lopulla. Vuonna 1956 Lanu muutti puolisonsa Tutan kanssa Lahteen. Molemmat toimivat opettajina Launeen yhteislyseossa. 1970-luvulla Olavi Lanu liittyi Taideteollisen oppilaitoksen (nyk. Muotoiluinstituutin) sekä Taideinstituutin opettajakuntaan.

Olavi Lanun uran tärkein etappi ja ponnahduslauta kansainväliseen kuuluisuuteen oli osallistuminen Venetsian biennaaliin 1978, jossa teemana oli taiteen ja luonnon vuorovaikutus. Lanun näyttelykokonaisuuden nimenä oli ”Elämää suomalaismetsissä”. Työt olivat luonnonmateriaaleista tehtyjä ja niillä päällystettyjä. Venetsian menestyksen jälkeen taiteilija sai näyttelykutsuja eri puolilta maailmaa.

”Elämää suomalaismetsissä” -teoskokonaisuus oli lähtökohta taiteilijan koko myöhemmälle tuotannolle, myös Lahden Lanu-puistolle. Kariniemen mäen teokset valmistuivat vuosien 1989-1992 aikana, kolme teosta kesässä. Teokset ovat ikään kuin osa luontoa, myös sammaloituminen kuuluu asiaan. Metsän kasvillisuutta hoidetaan sen verran, että puilla on tarpeeksi tilaa ja että Lanun betoniveistokset tulevat silti hyvin esiin.

Olavi Lanulle myönnettiin professorin arvo, vuoden lahtelaisen arvonimi, Pro Finlandia –mitali sekä lukuisia palkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla.

Lisätietoja: 
Ylläpitohortonomi Seija Nurkkala p. 044 416 3997