Siirry suoraan sisältöön

1.11.2016 8:51

Oppimisen tuen suunnitelmaluonnos nostaa oppilaan keskiöön

​Oppimisen tuen suunnitelmaluonnos vuosille 2017 - 2019 on parhaillaan laajalla lausuntokierroksella. Lausuntoaikana 31.10. - 18.11.2016 aiheesta järjestetään myös keskustelutilaisuuksia.

Suunnitelman mukaan tavoitteena on antaa jokaiselle oppilaalle riittävä tuki riittävän aikaisin yhdessä ikätovereiden kanssa omassa lähikoulussa. Tällöin nykyisiä voimavaroja voidaan jakaa ja suunnata entistä paremmin oppilaiden oppimisen tukemiseksi. Kaikkineen lähtökohtana on tuoda tuki lapsen opetusryhmään ja kouluun.

Oppimisen tuen suunnitelmaluonnoksessa nostetaan esiin samanaikaisopetus sekä osallistava yhteistoiminnallinen työskentelytapa. Ne ovat myös elokuussa 2016 käyttöön otetun Lahden perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisia keskeisiä linjauksia.

Samanaikaisopetuksessa opettajat yhdessä suunnittelevat ja toteuttavat opetusta. Käytännön opetusjärjestelyt suunnitellaan koulussa sekä alueellisena yhteistyönä. Niin oppilaita kuin aikuisiakin osallistava ja yhteistoiminnallinen toimintatapa edistää hyvän oppimisen toteutumista.

Oppimisen tuen suunnitelma on jatkumoa Lahdessa toteutettuun pitkäjänteiseen kehittämistyöhön. Oppimisen tuki on siten koko opetusta koskevaa kehittämistä.


Tervetuloa keskustelemaan oppimisen tuen kehittämisestä

Lausuntoaikana aiheesta järjestetään eri keskustelutilaisuuksia seuraavasti:

Lahden kaupungin perusopetuspalvelujen opetushenkilöstölle eli rehtoreille, opettajille ja avustajille
Ma 7.11.2016 klo 18 – 20 Fellmannian auditoriossa, Kirkkokatu 27

Huoltajille ja kaikille asiasta kiinnostuneille 
Ti 8.11.2016 klo 18 – 20 Kärpäsen koululla, eteläinen palvelualue, Kasakkamäentie 1
Ke 9.11.2016 klo 18 – 20 Ahtialan koululla, pohjoinen palvelualue, Purorinteenkatu 4
To 10.11.2016 klo 18 – 20 Kariston koululla, itäinen palvelualue, Karistonkatu 213

Oppilaiden kanssa keskustellaan koulujen oppilaskunnissa kolmessa eri tilaisuudessa, joissa mukana on kaksi alakoulua, yksi yläkoulu, niin yleis- kuin pienryhmienkin oppilaita. Oppilaiden keskustelutilaisuuksia vetää rehtori- tai opettajaedustaja oppimisen tuen työryhmästä.

Oppimisen tuen alueelliseen yhteistyöhön liittyen erityisopettajat ja rehtorit kokoontuvat myös palvelualueittain yhteisiin marraskuun ideointitapaamisiin. Kehittämistyötä on tehty osana opetussuunnitelmatyötä, ja aihetta käsitelty muun muassa seminaareissa, workshopeissa sekä kodin ja koulun yhteisissä tilaisuuksissa.

Lisäksi sivistyslautakunnalle pidetään erillinen oppimisen tuen workshop. Oppimisen tuen suunnitelma etenee lausuntokierroksen ja keskustelutilaisuuksien myötä sivistyslautakunnan käsittelyyn joulukuussa 2016.

Lausuntopyyntö ja oppimisen tuen suunnitelmaluonnos vuosille 2017 – 2019 löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.lahti.fi/palvelut/perusopetus/oppimisen-tuki

Lisätiedustelut
Lahden kaupungin perusopetuspalvelut
Lassi Kilponen, vastuualuejohtaja puh. 044 716 1328
Johanna Saastamoinen, erityisopetuksen suunnittelija, puh. 044 416 3159