Siirry suoraan sisältöön

31.1.2019 10:00

Parhaillaan tehdään oppilasvalintoja esiopetukseen, ekaluokalle ja painotettuun opetukseen elokuusta 2019

Tulevia ekaluokkalaisia yli 1200,  esiopetukseen 1000 lasta. Painotetusta opetuksesta liikunta, musiikki ja luma suosituimmat. Tulevista kolmasluokkalaisista 1100 valitsi englannin kielen, muun A1-kielen 157.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/AjankohtaistaSite/UutisetSite/PublishingImages/Ekaluokalle%2C%20eskariin%2C%20varhaiskasvatukseen_renkomaen_koulu-14.jpg

(Uutista korjattu 31.1.19 klo 14.00 eskariin hakeneiden määrän osalta.)

Painotettuun opetukseen hakeneet saavat tiedon valinnan tuloksista maaliskuun 6. päivä. Tulevien eskarilaisten ja ekaluokkalaisten huoltajat saavat päätöksen oppilaaksi ottamisesta huhtikuun puoliväliin mennessä. Syksyn varhaiskasvatuspaikasta tieto koteihin tulee toukokuun puoliväliin mennessä.

Tulevia ekaluokkalaisia yli 1200  

Koulutulokkaista yli 83 % ilmoitettiin kouluun sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta. Reilun sadan tilannetta vielä selvitetään. Osa heistä on hakenut koulunkäynnin lykkäämistä vuodella tai yksityiseen kouluun. Osa on mahdollisesti kaupungista pois muuttaneita.

Elokuussa 2019 Lahden kaupungin kouluissa koulutiensä aloittaa yli 1200 ekaluokkaista. Eniten ekaluokkalaisia eli 95 lasta on ilmoittautunut Länsiharjun peruskouluun. Seuraavaksi suurimmat määrät on ilmoittautunut Möysän, Mukkulan ja Kivimaan peruskouluihin, jokaiseen 85 ekaluokkalaista.  

Tiirismaan englanninkielisellä ekaluokalla aloittaa yhteensä 24, joista valtaosa on englanninkielisen esikoulun oppilaita. Lahden ruotsinkieliseen kouluun hakijoita on 10.

Parhaillaan ilmoittautumisia tarkistetaan, suunnitellaan oppilaiden sijoittumista sekä luokkien muodostumista alueiden kouluihin. Huoltajat saavat huhtikuun puoliväliin mennessä päätöksen oppilaaksi ottamisesta. Myöhemmin keväällä uudet ekaluokkalaiset huoltajineen kutsutaan omaan kouluun tutustumistilaisuuteen.

Esiopetukseen 1000 lasta

Kaupungin esiopetukseen hakijoita tällä hetkellä on 950. Lisäksi englanninkieliseen eskariin hakijoita on 34, joista 22 valitaan kielellistä lahjakkuutta mittaavan soveltuvuuskokeen. Esiopetuksen Lahden ruotsinkielisessä koulussa aloittaa 16 lasta.

Liikunta, musiikki ja luma suosituimmat  

3. luokalle painotettuun opetukseen ensisijaisia hakijoita oli 200 eli viitisenkymmentä enemmän kuin vuosi sitten. Nykyisiä kakkosluokkalaisia on reilut 1200.

7. luokan painotettuun haki ensisijaisesti lähes 340 oppilasta, mikä on kolmisenkymmentä vähemmän kuin viime vuonna. Nykyisiä kuutosluokkalaisia on yhteensä 1051.

Painotettuun hakeneista lähes 40:n kotikunta on muu kuin Lahti, pääosin Hollola. 

Painotetuista aineista liikunta, musiikki sekä luonnontiede ja matematiikka (luma) kiinnostivat hakijoita eniten. Liikuntaan haki yhteensä 224 oppilasta, musiikkiin 144 ja lumaan 124 oppilasta. Liikunnan painotettua opetusta tarjotaan Jalkarannan, Mukkulan ja Salpausselän peruskouluissa. Musiikin painotettua voi opiskella Lotilan ja Tiirismaan peruskouluissa, lumaa Länsiharjun ja Salpausselän peruskouluissa.

Painotetuista kuvataide, käsityö, luova työskentely ja viestintätaito keräsivät pienimmät hakijamäärät. Viestintätaidon hakijamäärä oli vain 9, viime vuonna 41. Ryhmän perustaminen edellyttää vähintään 16 oppilasta.

Salpausselän liikunnan urheiluluokkakokeilua uudistetaan

Salpausselän peruskoulun liikunnan painotetussa ja urheiluluokkakokeilussa aloitetaan uusi toteutusmalli ensi elokuusta. Sen mukaisesti 7. luokalla kaikille liikuntapainotteisen oppilaille tarjotaan Olympiakomitean tuottamaa urheilijaksi kasvamisen oppisisältöä tukemaan urheilijapolkua, esimerkiksi kotitaloudessa ja terveystiedossa.

Vasta 8. luokalta alkaen tarjotaan tavoitteellisesti urheilijapolkua suunnitteleville liikuntaa ja urheilijaksi kasvamisen oppisisältöjä valinnaisaineina omissa ryhmissä ja osana urheiluluokkakokeilua. Tämä uusi toteutusmalli antaa nuorelle aikaa opetella yläkoulussa opiskelua ennen tavoitteellisemman urheilijapolun valintaa sekä opettajille lisäaikaa tutustua nuoreen.

1100 valitsi englannin kielen, vajaat sata saksan kielen

1200 tulevasta kolmasluokkalaisesta A1-kielenä englannin opiskelun aloittaa lähes 1100 oppilasta.  Muun A1-kielen valinneita on tänä vuonna 157. Heistä 91 valitsi saksan kielen. Ruotsin kielen valinneita oli 43 eli selkeästi enemmän kuin viime vuonna (16).  

Ensi syksynä aloittaa ainakin englannin, ranskan, ruotsin ja saksan kielen ryhmät. Saksan kielen ryhmiä tämän hetkisen tiedon perusteella muodostuu Ahtialan, Jalkarannan ja Mukkulan peruskouluihin. Venäjän kielen hakijamäärä jäi alle kahdentoista oppilaan, mikä määrä vaaditaan kieliryhmän perustamiseksi. Eniten harvinaiset A1-kielet kiinnostivat Jalkarannan ja Mukkulan peruskoulujen oppilaita.

Lisätietoja

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue 

perusopetuspalvelut 

vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328 
koulujen rehtorit 

varhaiskasvatuspalvelut 

palvelupäällikkö Suvi Ruusunen, puh. 050 539 1651