Siirry suoraan sisältöön

29.8.2016 13:15

Pitkäaikaisasunnottomien asunnot valmiina Ahtialassa

Torkon Talossa on yhteensä 29 asuntoa pitkäaikaisasunnottomille. Talon on rakennuttanut Lahden Talot oy, ja se on vuokrattu Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimelle.
Torkon Talo ptkäaikaisasunnottomille.

​Lahden Ahtialaan on valmistunut uusi pitkäaikaisasunnottomille tarkoitettu tuetun asumisen kohde Torkon Talo. Kaksikerroksisen asumispalveluyksikön neljässä ryhmäkodissa on yhteensä 29 asuntoa, joihin asukkaat sijoitetaan toimintakykynsä perusteella. Yksikön henkilökunta ohjaa ja valvoo asumista ympäri vuorokauden, sillä asukkaat tarvitsevat asumisessaan monenlaista tukea ja huolenpitoa.

Torkon Talo on matalaenergiarakennus, jonka energialuokka on uusien kriteereiden mukainen B. Rakennus lämpiää maalämmöllä, jota kesäaikaan hyödynnetään myös tilojen viilentämisessä. Lisäksi talon katolla on aurinkopaneeleita sähköä tuottamassa.

Torkon Talon on rakennuttanut Lahden Talot oy, ja se on vuokrattu Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimelle. Asumispalvelut tuottaa Mikeva oy. Rakennushankkeen nettokustannukset olivat 4,9 miljoonaa euroa, josta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämä erityisryhmien asunto-olojen parantamisavustus kattoi reilut 2,4 miljoonaa euroa.

Kuntoutumisen lähtökohtana turvattu asuminen

Torkon Talon toiminta perustuu ajatukseen, että asiakkaan kokonaisvaltainen kuntouttaminen voidaan aloittaa vasta, kun asuminen on turvattu. Uuden asumispalveluyksikön toiminta tukee korostetusti asukkaan osallisuutta, itsemääräämisoikeutta ja kuntoutumista, jotta asukas voisi ajan myötä selviytyä vähemmällä tuella ja palvelulla. Tavoitteena on, että ainakin osa asukkaista voisi siirtyä itsenäisempään asumiseen.

Lahden kaupungin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Päivi Parkkinen arvioi, että Lahdessa on nyt riittävästi pitkäaikaisasunnottomille suunnattuja asumisyksikköjä. Jatkossa huomiota kiinnitetään asunnottomuuden ehkäisyyn.

– Lahti on mukana valtakunnallisessa hankkeessa, jossa laaditaan suunnitelma asunnottomuuden ehkäisemiseksi. Suunnitelmaa varten on määrä selvittää, miten ennaltaehkäisevää työtä toteutetaan Lahdessa ja miten palveluja olisi kehitettävä, jotta asumisen vaikeudet tunnistettaisiin riittävän ajoissa, Päivi Parkkinen sanoo.

 

Lisätietoja 
psykososiaalisten palvelujen päällikkö Päivi Parkkinen, Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimi, p. 050 539 1622
toimitusjohtaja Juhani Jokelainen, Lahden Talot, p. 0500 490 653