Siirry suoraan sisältöön

29.5.2019 15:00

Ranta-Kartanon hotelli-vesiliikuntakeskus valtuuston käsittelyyn

Ranta-Kartanoon suunnitteilla olevan kylpylähotellin, lomahuoneistojen, vesiliikuntakeskuksen ja pysäköintitalon kokonaisuutta esitellään kaupunginhallitukselle ja –valtuustolle kesäkuun alussa. Hanke toisi Lahteen 50 metrin uima-altaan, uuden kylpylähotellin sekä lisää kokous- ja lomamatkailijoita ja uusia työpaikkoja.
havainnekuva Ranta-Kartanoon suunnitellusta hotelli-vesiliikuntakeskuksen kokonaisuudesta

​Ranta-Kartanon hankesuunnittelusta on vastannut Kinos Property Investment Oy kaupungin ja yrityksen tekemän aluevaraussopimuksen mukaisesti.  Kaupunginvaltuustolle ehdotetaan, että kaupunki sitoutuu uimahallin vuokraamiseen ja pysäköintitalon osakkaaksi tietyin reunaehdoin.  Kylpylähotelli ja siihen liittyvät ravintolat, viihdekeskus ja lomahuoneistot on yksityinen hanke, eikä kaupunki osallistu niiden rahoitukseen. Kokonaisuuden rakentaminen voi alkaa, kun sen mahdollistava nyt ehdotusvaiheessa oleva asemakaavamuutos on saanut lainvoiman ja tarvittavat sopimukset tehty.

Kaupunkiin tulossa 180 uutta työpaikkaa

Konsulttiyritys FCG:n arvion mukaan hanke työllistää kahden vuoden rakennusaikana lahtelaisia 820 henkilötyövuoden verran. Valmistuttuaan kokonaisuus tuo 180 uutta työpaikkaa. Lisäksi alueen muuhun matkailu- ja palveluliiketoimintaan arvioidaan syntyvän kymmeniä uusia työpaikkoja lisääntyvien matkailijamäärien ansiosta. Kaupungille kertyy vuosittain verotuloja sekä kaupunkikonsernille tuloja mm. energian ja veden myynnistä.  

Matkailun ja liikunnan näkökulmasta erittäin odotettu hanke

-Ranta-Kartanon hotelli-vesiliikuntakeskus on juuri sitä, mitä Lahteen nyt tarvitaan, kertoo Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

-Luonto- ja liikuntamatkailu ovat kovassa kasvussa ja uudesta hotellista kävelymatkan päässä ovat kaikki urheilukeskuksen palvelut ja Salpausselän luontoalueet. Uusi korkeatasoinen hotelli myös antaa meille paljon lisää mahdollisuuksia houkutella erilaisia kongresseja Lahteen, muistuttaa Raija Forsman.

-Uimahallista on suunniteltu monipuolinen lahtelaisten uinnin, vesiliikunnan ja hyvinvoinnin harrastuskeidas, jossa voidaan järjestää myös kansainvälisiä kilpailuja, kertoo kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki.

-Ranta-Kartano on loistava paikka uudelle uimahallille, koska lyhyen, alle kilometrin kävelymatkan päässä asuu 11 000 keskusta-asukasta ja muillekin paikka on helposti saavutettavissa. Jokainen liikuntaan sijoitettu euro säästää useita euroja terveydenhoidossa, Tommi Lanki muistuttaa.

Virkistyksen ja matkailun iso kokonaisuus

Ranta-Kartano on virkistyksen, vapaa-ajan ja matkailun kohteiden ja tapahtumien keskipisteessä. Kilometrin säteellä ovat satama ja Sibeliustalo sekä urheilu- ja messukeskus, kaupungin keskusta ja vuoden 2020 lopulla avattava uusi taidemuseo LAD. Pikku-Vesijärvi ja Kisapuisto ovat aivan vieressä.  

-Muut ranta-alueen suunnitelmat, kuten rantasaunat ja vierasvenesataman uudistus, kuuluvat samaan kokonaisuuteen, kertoo projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen Lahden kaupungilta.

Pysäköintitaloon paikkoja myös Kisapuiston kävijöille

Ranta-Kartanossa pysäköinti sijoittuu yhteiseen pysäköintitaloon ja kortteleissa pihakansien alle. Hotellin ja uimahallin kanssa samaan kokonaisuuteen on suunniteltu 550-paikkainen pysäköintitalo, jossa kaikki paikat ovat nimeämättömiä ja yhteiskäyttöisiä. Tämä pienentää huomattavasti tarvittavaa paikkamäärää, koska erilaiset käyttäjät tarvitsevat paikkoja eri vuoden- ja vuorokaudenaikoihin. Esimerkiksi Kisapuiston ja uimahallin suurimmat käyttäjämäärät ovat eri aikoina vuodesta.

Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen kaupungin sitoutumisesta

Hotellin ja vesiliikuntakeskuksen suunnittelu käynnistyi joulukuussa 2017 kaupungin ja Kinoksen tehtyä asiasta aluevaraussopimuksen. Nyt hankkeen suunnitelmat ja kustannusarviot ovat tarkentuneet ja kokonaisuus esitellään 3.6 kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle päätettäväksi uimahallin ja pysäköintitalon sopimusjärjestelyihin varautumisen osalta. Hankekokonaisuus toteutuu yksityisenä investointina, joka valmistuttuaan tarjoaa monipuoliset puitteet niin kaupallisille kuin myös kaupungin tarjoamille hyvinvointipalveluille.