Siirry suoraan sisältöön

14.3.2019 16:15

Sivistyslautakunnalle esitetään varhaiskasvatuksen ilta- ja vuorohoitojärjestelyjen alueellista keskittämistä

Muutokset toteutettaisiin vaiheittain, ja ne mahdollistavat hoidon järjestymisen edelleen tarpeen mukaan. Yöhoito jatkuisi toistaiseksi nykyisellään ja tilanne arvioidaan myöhemmin uudelleen. Hoidon säännöllisyyden tarvetta seurataan.

Uutisen päivitys:
Sivistyslautakunta päätti kokouksessaa 19.3. palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Lisäksi lautakunta merkitsi tiedoksi 18.3.2019 toimitetun vetoomuksen Lahden alueen vuoropäivähoidon järjestämisen muutoksia vastaan. Linkki pöytäkirjaan.

_ _ _

​Esityksen mukaan yöhoito jatkuu toistaiseksi eteläisellä alueella Kaarikadun ja itäisellä alueella Aurinkorinteen päiväkodeissa. Kaarikadun tilaratkaisuja seurataan, samoin Aurinkorinteen yöhoidossa olevien lasten määrän kehittymistä. Asia tuodaan uudelleen sivistyslautakunnan päätettäväksi vuonna 2020.  

Iltahoitoa tarjotaan edelleen jokaisella alueella: itäisellä alueella Humpulan, eteläisellä Kanervan ja pohjoisella Kilpiäisten päiväkodeissa. Ahtialan, Launeen ja Villähteen päiväkotien iltahoitoa esitetään lopetettavaksi. Villähteen iltahoidon järjestäminen päättyy Aurinkorinteen laajennuksen toteuduttua. Ahtialan ja Launeen päiväkotien iltahoidon muutoksia aletaan toteuttaa uusien hakijoiden osalta ja niin, että iltahoito yksiköissä päättyy elokuuhun 2020 mennessä.  

Viikonloppuhoitoa järjestävät jatkossakin Kaarikadun sekä Aurinkorinteen ja Paavolan päiväkodit.

Vuorohoidon tarve vaihtelee yksiköittäin ja osassa se on vähäistä. Muutosten toteutuessa täysimääräisesti kustannusvaikutus vuositasolla olisi noin 180 000 euroa.  Osa työntekijöistä siirtyisi toisiin laajempia hoitoaikoja järjestäviin yksiköihin.

Vanhemmilta kysyttiin mielipidettä suunnitelluista järjestelyistä. Päivähoitojohtaja Mika Harjun mukaan lähtökohtaisesti tyytyväisiä oltiin niissä yksiköissä, joissa toiminta säilyisi ja laajentuisi. Ryhmäkokojen mahdollinen kasvaminen vanhempia huoletti.  
- Niissä yksiköissä, joissa ilta- tai yöhoitoa suunniteltiin lopetettavaksi, vanhempia huoletti lapsen hoitopaikan, henkilöstön ja kavereiden vaihtuminen. Matkojen pidentyminen saattaisi vanhempien mukaan aiheuttaa kuljetusvaikutuksia sekä vaikuttaa myös työpaikkoihin. Osalla lapsista hoitoaikojen pidentyminen saattaisi aiheuttaa myös yöhoidon tarvetta, mikä tällä hetkellä on vältetty tukiverkon avulla.

Hoidon säännöllisyyden tarvetta seurataan

Esityksessä tarkennetaan myös hoidon säännöllisyyden tarpeen osoittamista. Säännölliseksi tarve katsotaan, jos ilta-, yö- tai viikonloppuhoitoa tarvitaan keskimäärin neljänä päivänä kuukaudessa kolmen kuukauden jaksolla. Jos tarve on vähäistä, lapsen varhaiskasvatus järjestetään tavallisessa päiväkodissa tai perhepäivähoidossa ja vuorohoito tarvittaessa vuoropäiväkodissa.  

Ilta-, viikonloppu- tai vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta, vaan se on tarkoitettu lapsille, jotka huoltajiensa työn tai opiskelun vuoksi tarvitsevat sitä säännöllisesti.  

Laajempia hoitoaikoja tarvitsi vuoden 2018 lopussa yhteensä 566 lasta, joista 87 yöhoitoa, 146 viikonloppuhoitoa ja 333 iltahoitoa.

Tällä hetkellä Lahdessa normaalia laajemmalla aukioloajalla toimii eteläisellä alueella kolme päiväkotia, itäisellä neljä ja pohjoisella kaksi päiväkotia. Kunnallisia päiväkoteja Lahdessa on yhteensä 33.

Päiväkotien yleinen aukioloaika on klo 6.00 - 18.00. Iltahoitoa antavissa päiväkodeissa aukioloaika on tarvittaessa klo 5.00 – 23.00. Lisäksi järjestetään tarvittaessa viikonloppu- ja yöhoitoa.

Sivistyslautakunta käsittelee esitystä kokouksessaan 19.3.2019. Lue koko esityslista KTwebistä.

Lisätietoja

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue, varhaiskasvatuspalvelut
päivähoitojohtaja Mika Harju, p. 050 559 7901