Siirry suoraan sisältöön

10.6.2016 9:40

Suomalais-ugrilainen kulttuuri näkyy Lahdessa

Suomalais-ugrilaisten kansojen Maailmankongressi järjestetään Sibeliustalossa 15.-17.6. Tapahtumaan osallistuu myös kolmen maan presidentit.
Ondrei räppää

Suomalais-ugrilaisten kansojen VII Maailmankongressi järjestetään 15.-17.6.2016 Sibeliustalossa. Kongressin pääteema on Suomalais-ugrilaiset kansat kohti kestävää kehitystä. Tapahtuman tarkoituksena on koota suomalais-ugrilaiset ja samojedikansat yhteiseen foorumiin käsittelemään kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Kongressin osallistujat edustavat suomalais-ugrilaisia Suomesta, Venäjältä, Unkarista ja Virosta. Edustettuna on 24 kansaa. Kansojen delegaattien lisäksi kongressiin osallistuu tarkkailijoita, arvovaltaisia vieraita, viranomaisia, tutkijoita ja taiteilijoita, yhteensä noin 500 henkeä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kongressin ja toimii sen suojelijana. Avajaisiin saapuvat myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, Unkarin presidentti János Àder sekä Venäjän Federaation varakulttuuriministeri Aleksandr Zhuravski.

Kongressin aikana on kaikille avointa kulttuuripitoista oheisohjelmaa           

Klubi 15.6. klo 21 ravintola Metro, Rautatienkatu 21
Saamelaisräppäri Ailu Valle, karjalaisrokkari Santtu Karhu ja musiikkikollektiivi ÄÄninen
Vapaa pääsy!

Suomalais-ugrilainen toritapahtuma Lahden torilla 16.6.
12.00    Me suomalais-ugrit! Avaussanat Suomi-Venäjä-Seuran kulttuurisihteeri Merja Jokela
12.05    Komilainen nuorten kansantanssiryhmä Asja Kya
12.30    Suomalais-ugrilaiset kielet/Elävä kirjasto -> lainaa sugri!!
13.00    Komilainen kuoro
13.30    Suomalais-ugrilainen flash-mob-tapahtuma, Lempäälän Helkanuoret ja Kalevalaisten Naisten Liitto. Kalevala-kävelyn osallistujat saapuvat Lahteen ja liittyvät flash-mobiin!
15.00    Trubaduuri Tomi Leppänen
15.30    Komilainen nuorten kansantanssiryhmä Asja Kya
16.00    Runomaraton/ Avoin runolava!
Maistiainen vauhdikkaasta koko perheen Kettu ja värit -tanssisadusta, joka esitetään Runomaratonilla Sibeliustalossa 17. ja 18.6. Kansainvälisessä tanssisadussa on mukana lähes 50 lasta ja aikuista Suomesta, Virosta, Komin tasavallasta, Inkerinmaalta ja Karjalasta. Kesto 5 min. Avoin runolava tarjoaa areenan myös vapaaehtoisille lausujille!
16.30    Lahden tanssiopiston nuorten esitys
17.00    Komilainen kuoro
17.30    Timon tarinat ja Tomin laulut!
Torilla myyntikojuissa suomalais-ugrilaisia matkamuistoja, kirjoja yms. Suomalais-ugrilaiset nuoret pitävät torilla elävää kielikoulua. Suomalaisten kansallispukujen tuuletusta!

Tervetuloa Sinfonia Lahden konserttiin! 

Lahden kaupunki ja Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi kutsuvat kaikki kaupunkilaiset yhteiseen musiikilliseen illanviettoon Sibeliustalolle torstaina 16.6. klo 19.30. Noin tunnin pituisessa konsertissa Sinfonia Lahtea johtaa Erkki Lasonpalo ja konsertissa kuullaan Jean Sibeliuksen Historiallisia kuvia 1 & 2 sekä lahtelaissäveltäjä Harri Ahmaksen teos Obinugrilaiset riitit.
Veloituksettomia lippuja on jaossa Lahti-Pisteessä (Kirkkokatu 31, pääkirjaston aula) to 9.6. klo 8 alkaen niin kauan kuin lippuja riittää. Veloituksettomia lippuja jaetaan myös Lahden torilla 15.6. klo 9.30 alkaen kesäkylän lavan yhteydessä.

Näyttelyt Sibeliustalolla 15.-17.6.
Meeri Koutaniemen valokuvanäyttely mareista -> näyttely jatkuu Lahden historiallisessa museossa heinäkuun 7. päivästä eteenpäin.
 - Virolaisten valokuvanäyttely suomalais-ugreista
 - Venäjällä asuvat suomalais-ugrilaiset kansat -valokuvanäyttely 
- Taidenäyttely, Soile Ylimäyry