Siirry suoraan sisältöön

5.9.2016 14:00

Teemu Kirjonen asiantuntijatyöryhmään valmistelemaan kulttuurin rahoitusjärjestelmän uudistamista

​Lahden kaupunginorkesterin intendetti Teemu Kirjonen on kutsuttu asiantuntijatyöryhmään valmistelemaan museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitusjärjestelmän uudistamista.

Työryhmän lahtelaisedustus on vahva, sillä puheenjohtajaksi on asetettu muusikko Jaakko Kuusisto.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen asettaman työryhmän toimikausi kestää 31.10.2017 asti.

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan valtionosuusjärjestelmällä on ehdottomat vahvuutensa.
- Samalla nykyinen järjestelmä on jäykkä ja sulkee uusia toimijoita rahoituksen ulkopuolelle. Vaatimukset järjestelmän remontista ovat siis hyvin ymmärrettäviä. Asiantuntijatyö kulttuurin rahoituksen uudistamiseksi jatkuu syksyn aikana asiantuntijaryhmän ja Sitran koolle kutsumien sidosryhmätapaamisten muodossa.

- Haluaisin, että uusi järjestelmä tukisi ammattilaistemme tekemää korkeatasoista kulttuuria, toisi lisää liikettä ja kannustimia toiminnan kehittämiseen ja antaisi mahdollisuuksia uusille toimijoille, myös vapaalle kentälle, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

Syksyn aikana työryhmä valmistelee yhteistyössä Sitran ja kulttuurialan edustajien kanssa ehdotuksen uuden rahoitusjärjestelmän pääperiaatteiksi. Valmistelussa hyödynnetään Sitran syksyn 2016 aikana järjestämiä sidosryhmätapaamisia, joihin kutsutaan koko kulttuurikentän edustajat. Toisessa vaiheessa työryhmä laatii ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutosehdotukset.

Lisätiedustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö
- ylijohtaja Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 02953 30129
- erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 02953 30164

Lahden kaupunginorkesteri
- intendentti Teemu Kirjonen, puh. 050 518 4597