Siirry suoraan sisältöön

10.4.2018 17:50

Tule vaikuttamaan alueesi päiväkotien, koulujen ja nuorisotilojen tilaratkaisuihin

Huhti-toukokuussa järjestetään kuusi alueellista OmaLahti-asukasiltaa, johon kuntalaisia kutsutaan keskustelemaan ja vaikuttamaan.

Parhaillaan tehdään koulujen, päiväkotien ja nuorisopalvelujen palvelurakennesuunnittelua. Suunnittelua tehdään yhteistyössä väestökehityksen, yleiskaavan, palvelutarpeen, tilojen yhteiskäytön sekä muuntojoustavuuden lähtökohdista.   

Esi- ja peruspetusta kootaan yhteisiin tiloihin, tilankäyttöä tehostetaan ja monitoimitalot kokoavat eri toimijoita saman katon alle. Toimintakulttuurien uudistamisella tuetaan lasten ehyttä koulupolkua.

Lasten ja nuorten kannalta palveluverkko-, yleiskaava- ja kaupunkisuunnittelu nivoutuvat kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelmaan. Tärkeänä nähdään koulutilojen saavutettavuus kävellen, pyöräillen tai bussilla sekä tilojen monipuolinen, joustava hyödyntäminen ja pitkät aukioloajat.  

Palveluiden sähköistyessä lasten ja nuorten palvelut ovat jatkossakin niitä palveluita, joilla on fyysinen palvelupaikka. Tavoitteena on lisäksi tuottaa hyvinvointi- ja sivistyspalveluja yhdessä lähellä toisiaan nykyisten monitoimitalotoimintojen tapaan.   

Lapsiystävällisen kaupunkiympäristön avaintekijä on se, miten lapset pystyvät liikkumaan omaehtoisesti ja miten vanhemmat uskaltavat päästää lapsensa liikkumaan itsenäisesti. Tähän vaikuttaa etäisyyden lisäksi turvallisuus ja viihtyisyys.  

Nyt tutustuttavana olevat lasten ja nuorten palveluverkkoesitykset tarjoavat lähinäkymän tiedossa olevista muutoksista. Sen avulla tehdään yksittäisiä palvelupisteitä koskevia päätösesityksiä osana pitkän tähtäimen palveluohjelmaa ja yleiskaavatyön kokonaiskuvaa.

Palveluverkon kokonaistarkastelu on aika ajoittain välttämätön muun muassa asuinalueen väestörakenteen, rakennemuutosten, kiinteistöjen kunnon sekä kaupunki-investointien pohjalta. Tarkastelua tehdään valtuuston talousarviopäätökseen 2018 sekä taloussuunnitelmaan 2019 - 20 perustuen sekä kaupungin strategian muutosohjelmien mukaisesti.  

Palveluverkon suunnittelun ja käsittelyn eteneminen

Huhti-toukokuussa järjestetään kuusi alueellista OmaLahti-asukasiltaa, johon kuntalaisia kutsutaan keskustelemaan oman alueen päiväkotien, koulujen ja nuorisotilojen tulevaisuuden tilaratkaisuista. Alueelliset palveluverkkoesitykset ovat tutustuttavissa kaupungin palveluverkkosivulla. Huhtikuun kuluessa palveluverkkoesitys lähtee myös laajalle lausuntokierrokselle. 

Palveluverkkoesitys viimeistellään toukokuussa, kun käytettävissä on henkilöstöltä, lapsilta, nuorilta ja asukasilloista kuntalaisten kehittämisehdotukset ja palautteet sekä lausuntokierroksen lausunnot.

Esitys etenee sivistyslautakunnan käsittelyyn kesäkuussa ja elokuussa osaksi talousarviovalmistelua 2019 sekä pitkän tähtäimen talousohjelmaa. Tarvittavia täsmennyksiä ja tarkennuksia tehdään alkusyksyllä.

Lasten ja nuorten palvelujen Oma Lahti –asukasillat järjestetään seuraavasti:

  • Kivimaa, Kytölä, Mukkula, ke 11.4.2018, Mukkulan koulun Sali, Tuhtokatu 2 / pohjoinen
  • Keskustan ja Kariston alueet, ma 16.4.2018, Lotilan koulu, Vuoksenkatu 9 / itäinen
  • Kärpänen, Riihelä, Metsäkangas ja Jalkaranta sekä Länsiharjun, Salppurin, Ali-Juhakkalan ja Kanervikon oppilaiden huoltajat  ti 17.4.2018, Kärpäsen koulu, auditorio, Kasakkamäentie 1 / eteläinen
  • Nastolan alue, ke 25.4.2018, Nastolan yläkoulu, Ylätie 3 / itäinen
  • Laune, Liipola, Saksala, Hennala ja Renkomäki, ke 2.5.2018, Liipolan monitoimitalo Onni, Ostoskatu 3 / eteläinen
  • Ahtialan alue, to 3.5.2018, Ahtialan koulu, liikuntasali, Purorinteenkatu 4 / pohjoinen

Alun tietoiskun jälkeen ohjelmassa on työpajatyöskentelyä. Kahvitarjoilu. Kaikki tilaisuudet klo 18–20.

www.lahti.fi/palveluverkko

Lisätietoja 
sivistyksen palvelualue
vastuualuejohtaja Lassi Kilponen p. 044 716 1328