Siirry suoraan sisältöön

14.6.2016 16:05

Tiirismaan koulun hankesuunnittelu aloitetaan heti

Lahden kaupunginvaltuusto haluaa Tiirismaan koululle uudisrakennuksen. Valtuusto äänesti keskiyöhön venyneessä kokouksessaan 13.6.2016 Tiirismaan koulun perusparannusta vastaan.

​Kaupunginvaltuusto hylkäsi yhteisvaltuuston viime vuoden lopulla linjausratkaisuna hyväksymän ja pohjaesityksenä olleen Tiirismaan koulun perusparannuksen hankesuunnitelman. Valtuusto äänesti Jorma Ratian muutosesityksen puolesta äänin 65–36, yksi tyhjä. Päätöksessä edellytetään, että kaupunki aloittaa viipymättä Tiirismaan koulun hankesuunnittelun uuden koulun rakentamiseksi. Valtuuston on hyväksyttävä uudisrakennuksen hankesuunnitelma.

Kaupunki ryhtyy toimiin valtuuston päätöksen pohjalta

Tiirismaan koulu on tällä hetkellä sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa. Sivistystoimiala ja Lahden Tilakeskus ovat laatineet tilaohjelman sekä keskenään vertailukelpoiset vaihtoehdot perusparannuksesta ja uudisrakennuksesta. Perusparannuksen kustannukset ovat arviolta noin 19 milj. euroa, Lotilan koulun yhteyteen rakennettavan uudisrakennuksen noin 25 milj. euroa ja nykyisen Tiirismaan koulun paikalle rakennettavan uudisrakennuksen noin 30 milj. euroa.

– Suunnitelmia laadittaessa on tehty paljon arvokasta pohjatyötä, jota voidaan hyödyntää Tiirismaan koulun uudessa suunnitelmassa, toteaa tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen.

Uusi koulu osaksi keskustan palveluverkkorakennetta

Keskustan palveluverkkosuunnitelman mukaan Tiirismaan koulu yhdessä Lotilan koulun kanssa muodostaa yhtenäiskoulun esiopetuksesta yläasteelle saakka. Nyt on arvioitava, miten Tiirismaan koulurakennuksen korvaaminen uudella heijastuu palveluverkkorakenteeseen.

– Valtuustossa tehdyn päätöksen pohjalta käynnistetään nopeasti sekä toiminnallinen että tilasuunnittelu, jotta uuden koulurakennuksen tarjoamat mahdollisuudet voidaan käyttää täysimittaisesti lahtelaisten peruskoululaisten hyväksi, painottaa opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

Purkaminen vaatii kaavan tarkistamisen ja selvityksiä

Keijo Petäjän suunnittelemaa 1964 valmistunutta funktionaalista koulurakennusta ei voida purkaa ilman erityisiä perusteita. Asemakaavassa koululla ei ole suojelumerkintää, mutta koulurakennus on kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas.

– Koska Tiirismaan voimassaoleva asemakaava on yli 13 vuotta vanha, täytyy kaavan ajanmukaisuus arvioida. Tekninen- ja ympäristölautakunta päättää kaavan tarkistamisesta ennen kuin rakennusta voidaan hakea purettavaksi, toteaa kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen.

Purkaminen vaatii lisäksi selvityksen, miksi rakennuksen peruskorjaaminen tai edes osittainen säilyttäminen ei ole mahdollista.

Lisätietoja:

toimitilajohtaja Mauri Koistinen, p. 050 65 862
rakennuttajapäällikkö Leena Pirttilä, p. 050 65 861
opetus- ja kasvatusjohtaja, vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, p. 044 716 1328
kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen, p. 050 3878 715