Siirry suoraan sisältöön

28.1.2019 9:00

Tiirismaan peruskoulu esittää Moliéren Luulosairas-näytelmän

Näytelmän viestinä on, että"jossain vielä on totuus": tietäminen ja opiskeleminen kannattaa. Ei pitäisi tyytyä luulemaan.  Julkinen esitys on torstaina 7.2. klo 19.00. 
Tiirismaan peruskoulu esittää Moliéren Luulosairas-näytelmän, Julkinen esitys on torstaina 7.2. klo 19.00 .

Näytelmän koululaisnäytöksiä järjestetään 7.2. ja 8.2. muun muassa Tiirismaan, Lotilan, Harjun ja Möysän koulun oppilaille. Julkinen esitys on torstaina 7.2. klo 19.00 Lotilan koulun salissa, Vuoksenkatu 9. Esitys on maksuton.  

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan myös harjoituksia. 
_ _ _ 

Moliéren klassikkokomedia Luulosairas kertoo nimensä mukaisesti henkilöstä, joka otaksuu sairastavansa monia sairauksia, vaikkei olekaan sairas. Tätä tilannetta hyväksikäyttävät ne tahot, jotka tilanteesta voivat hyötyä: lääkärit ja apteekkarit. Hyväksikäyttö on yksi näytelmän teemoista, koska joku muukin kuin lääkärit, saattaa nähdä sairaassa ukkorähjässä mahdollisuuden rikastua.  

Nykyään taidetaan luulla liikaa tietämisen sijaan  

Tiirismaan Luulosairas-sovitus tuo 1600-luvun näytelmään myös tämän hetken teemoja: Nykyään taidetaan luulla liikaa tietämisen sijaan. "Feikkiuutisten" maailmassa on syntynyt mahdollisuus nähdä myös "totuus" feikkinä, jos oma etu sitä vaatii. Tiirismaan Luulosairas haluaa väittää, että "jossain vielä on totuus": tietäminen ja opiskeleminen kannattaa. Ei pitäisi tyytyä luulemaan.  

Luulosairas kertoo myös rakkaudesta  

Luulosairaan tytär on rakastunut ja  haluaisi mennä naimisiin rakkaudesta. Joutuuko tytär kuitenkin tyytymään isänsä tahtoon, kun isän ainoa tavoite on saada sukuun oma lääkäri?  

Syvällisesti otettuna taitaa olla niin, että myös luulosairasparka tarvitsee rakkautta. Onkohan niin, että hän tekeytyy sairaaksi vain saadakseen huomiota?  

Näytelmän toteutuksesta  

Tiirismaan Luulosairas-näytelmässä näyttelee koulun 9. ja 8. luokan oppilaita. Musiikista vastaa 9C-luokka. Rooleissa: Leevi Haavisto, Pipsa Jalonen, Sofia Suomalainen, Nuutti Vesanen, Meeri Härmä, Manu Heinonen, Veeti Kataja, Waltteri Viittanen ja Oona Kulmalahti.  

Lavasteita Luulosairas-näytelmään ovat tehneet kaikki Tiirismaan seitsemäsluokkalaiset. Jokainen seitsemäsluokkalainen on työstänyt kuvataiteen tunneilla yhden koristekuvion luulosairaan olohuoneen tapettiin.  

Sovitus ja ohjaus: Mirja Kuha-Äärimaa
Puvut: Minna Lindqvist ja oppilaat
Lavastus: Mirka Polojärvi ja oppilaat
Musiikki: Anni Halminen, Tuomas Kokko, Laura Tuunanen ja 9C
Äänet ja valot: Arttu Siukola ja oppilaat  

Lisätietoja

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue, perusopetuspalvelut
Tiirismaan peruskoulu
Mirja Kuha-Äärimaa, opettaja ja näytelmäkerhon ohjaaja
puh. 044 4162579
mirja.kuha-aarimaa@edu.lahti.fi