Siirry suoraan sisältöön

23.9.2016 12:15

Unkaria juhlitaan pääkirjastossa

Tule kuuntalemaan luentoja ja tutustumaan näyttelyihin. Teemoina talvisota, nykykirjallisuus, lastenkirjakuvitukset ja grafiikka.

Lahdessa vietetään lähiaikoina Unkarin kulttuuriviikkoja sekä Lahti-Pécs 60-vuotisjuhlaviikkoja. Myös Lahden kaupunginkirjasto osallistuu yhteistyössä Lahden Suomi-Unkari-seuran ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus Balassi-instituutin kanssa juhlintaan.

Unkari ja talvisota

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly luennoi aiheesta Veli veljen puolesta – talvisota ja Unkari keskiviikkona 28.9. klo 18 pääkirjaston auditoriossa. Richly on historian, unkarin kielen ja kirjallisuuden sekä suomen kielen ja kulttuurin maisteri. Vuodesta 2012 hän on toiminut Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtajana Helsingissä.

Luennolla kuullaan muun muassa siitä, miten talvisodan aikana koko maailman sympatiat olivat Suomen puolella, mutta vain harvalta valtiolta saapui yhtä paljon apua kuin Unkarilta. Esille tulee myös, kuinka Suomi-kuva muuttui Unkarissa merkittävästi juuri talvisodan vaikutuksesta ja kuinka urhoolliseen pohjoiseen veljeskansaan alettiin suhtautua esimerkkinä ja lupauksena paremmasta tulevaisuudesta.

Unkarin nykykirjallisuudesta

Unkarin nykykirjallisuus –luento järjestetään keskiviikkona 5.10. klo 18 auditoriossa. Helsingin yliopiston opettaja Anna Tarvainen kertoo ja tekstinäytteitä lukee vuoden 2016 nuori lausuja Jussi Lankoski. Tavoitteena on esitellä kuulijoille kiinnostavaa kirjallisuusmaata, sen proosaa ja runoutta, kirjallisuuden yhteiskunnallisia teemoja, lähihistorian kipupisteiden käsittelyä, postmodernia leikittelyä ja absurdia lyhytproosaa.

Lastenkirjakuvituksia ja grafiikkaa

Réka Királyn lastenkirjakuvituksia on esillä kirjaston lastenosastolla 29.9.-31.10. Näyttelyyn liittyy Királyn piirustustyöpaja lapsille torstaina 29.9. klo 15. Réka Király on unkarilaissyntyinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Unkarin kuvataideakatemiasta sekä Aalto-yliopistosta. Király on työskennellyt lastenkulttuurin parissa vuodesta 2005: hän on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjoja sekä suunnitellut kirjojen kansia, taittoja ja tekstiilikuoseja.

Yläaulassa puolestaan on 4.10. alkaen lokakuun ajan esillä István Oroszin grafiikkanäyttely Piirretty aika. Taiteilija István Orosz tunnetaan töistään, joissa matematiikka ja kuvataide yhdistyvät. Tämä maalari, julistetaiteilija, graafikko ja animaatioelokuvien tekijä tekee matemaattisen tarkkoja teoksia, joissa hän kuvaa mahdottomia ilmiöitä ja esineitä, muuntumisia ja optisia illuusioita.