Siirry suoraan sisältöön

22.2.2019 12:10

Urheilukaupunki Lahdessa keinolumi tehdään ympäristöystävällisesti

Talviurheilukaupunkina tunnetussa Lahdessa hiihtolatujen ja hyppyrimäkien keinolumi tehdään ympäristöystävällisesti.
MM-kisat

Runsaslumisenakin talvena tykkilunta tarvitaan paljon, jotta saadaan ladut kilpailuvaatimusten mukaiseen kuntoon, ja kestävä pohja joka mahdollistaa pidemmän hiihtokauden. Lumetuksen käytettävä vesi otetaan Vesijärvestä, eikä keinolumen tekoon tarvita arvokasta pohjavettä kuin varapumppaamoa käytettäessä. Humuspitoisesta järvivedestä syntyy hyvin keinolunta, koska jäätyvä lumikide rakentuu humuspartikkelin ympärille.

Lumetusjärjestelmä otettiin käyttöön ennen vuoden 2017 MM-kilpailuja. Suurkisojen tarvitsema lumimäärä eli noin 100 000 kuutiota saadaan aikaan 10-12 vuorokaudessa. Aiemmin lumetukseen piti varata aikaa jopa kolminkertaisesti, jolloin myös energiaa kului lumetukseen enemmän. Lumetus voidaan aloittaa jo muutaman asteen pakkasella, sillä järvivesi on valmiiksi noin neljäasteista. Lisäksi pumpattava vesi viilenee siirtoputkissa jäähdyttämölle kulkiessaan lähes nolla-asteiseksi.

Lumetusjärjestelmän ansiosta kuorma-auto- ja kaivinkoneliikenteen määrä Salpausselän harjulla on saatu vähennettyä. Lumi tehdään suoraan varastopaikalle ilman välikuormauksia, jolloin lumi myös säilyy paremmin. Varastoidun lumen säilyvyys kesän yli mahdollistetaan puru- ja hakekerroksilla.

Salpausselän herkkää luontoa pyritään suojelemaan myös urheilutapahtumissa. Maasto on 1. luokan pohjavesialuetta, joten suolaa käytetään alueella ainoastaan isojen kilpailujen yhteydessä ja tuomariston päätöksellä. Kilpailuissa suolaa levitetään vain pahiten kuluviin kohtiin, kuten lähtö- ja maalialueisiin nousuihin sekä jyrkissä laskuissa oleviin käännöksiin.

Seuraavan kerran Lahden kilpaladuilla hiihdetään viikonloppuna Finlandia-hiihto, jonka osalta latutilanne näyttää hyvältä. Viimepäivien pakkaskeli on kovettanut ladut hyvään kuntoon. Haasteena on lämpötilojen voimakas vaihtelu ja mahdollinen lumisade.

 

Lisätietoja:
liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas, p. 044 416 3629