Siirry suoraan sisältöön

23.3.2018 10:30

Uudet hulevesirakennelmat odottavat kevättä Hennalassa

Länsi-Hennalan uudet hulevesirakenteet ovat valmistuneet. Rakennelmat odottavat nyt kevään tuloa ja biosuodattavien materiaalien asennusta.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/AjankohtaistaSite/UutisetSite/PublishingImages/Hennalan_hulevesirakenteet_talvella2018.jpg

​Hennalankadun ja junaradan eteläpuolelle tehdään uusi hulevesien luonnonmukainen käsittelyjärjestelmä, jossa hyödynnetään muun muassa biosuodatusta. Alueelle on rakennettu talven aikana biosuodatus- ja kosteikkoaltaat sekä uusi ojauoma.

Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen tutkijat ovat mukana järjestelmän suunnittelussa. He testaavat kevättalven aikana eri suodatusmateriaalien toimivuutta laboratoriokokeilla. Parhaiten haitta-aineita suodattavat materiaalit otetaan käyttöön Länsi-Hennalan biosuodatusjärjestelmässä. Työ liittyy Lahden kaupungin vetämään Uudet hulevesien hallinnan Smart & Clean ratkaisut -hankkeeseen.

Hulevesien puhdistaminen vähentää vesistöihin joutuvia päästöjä

Hennalan käsittelyjärjestelmään on suunniteltu johdettaviksi ja puhdistettaviksi osa keskustan hulevesistä, jotka nykyisellään kuljettavat merkittäviä määriä haitallisia ravinteita ja raskasmetalleja Vesijärveen. Tämä työ liittyy toiseen Lahden kaupungin toteuttamaan hankkeeseen Hulevesien hallintaa kustannustehokkailla hybridiratkaisuilla.

Hulevesirakenteet on rakennettu Länsi-Hennalaan alueelle, joka on valtion omistamaa maata ja kaavoitetaan myöhemmin asuinalueeksi.

Alueen suunnittelusta oli ideakilpailu vuonna 2016. Hulevesiuomat ja -altaat rakennetaan siten, että ne tulevaisuudessa ovat osa asuinalueen ympäristöä. Työstä vastaa Lahti Aqua.

Lisätiedot

Hulevesien laadunhallinta
projektipäällikkö Juhani Järveläinen
juhani.jarvelainen(at)lahti.fi, p. 050 559 4083