Siirry suoraan sisältöön

20.5.2016 12:55

Uudet terassi- ja somistemanuaalit jaossa yrittäjille

Manuaalin voi hakea myös Lahti Pisteestä pääkirjastolta tai ladata kaupungin verkkosivuilta.

​​Kaupungin uudet terassi- ja katusomistemanuaalit ovat parhaillaan jaossa keskustan yrittäjille. ​Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Janne Viitamies jakaa manuaaleja ydinkeskustassa kiertäessään tapaamassa yrittäjiä. Lahti City ry on käynnistämässä katusomistamiseen liittyvää Tuoli ja kukkaruukku -kampanjaa.

-Kannustamme yrityksiä somistamaan ja kalustamaan jalkakäytävää ohjeen mukaisesti. Se tekee kesäkaupungista mielenkiintoisen näköisen, Viitamies sanoo.

Manuaalin voi hakea myös Lahti Pisteestä pääkirjastolta tai ladata kaupungin verkkosivuilta. Kaupunki laati manuaalit yhteistyössä yrittäjien kanssa. Manuaalien taitosta ja kuvituksesta vastasi Jalo Toivio Design.

Somistemanuaali antaa ohjeet katutilan somistamiseen ilman lupamenettelyä. Yritysten ja taloyhtiöiden edustalle voi sijoittaa somisteita ilman lupaa, kunhan somisteet sijoittuvat kokonaisuudessaan enintään 60 cm päähän julkisivusta ja vapaata jalankulkutilaa jää aina vähintään 1,5 m. Tälle alueelle voi sijoittaa kukkaruukkuja, valoja, kynttilälyhtyjä, esittelyyn käytettäviä vaaterekkejä tai muita tuotteita tai kalusteita kuten pöytä ja tuoli -yhdistelmiä.
Aikaisemmin katutilan somistaminen on vaatinut 50 euron lupapäätöksen. Kalusteet ja somisteet, jotka eivät ole manuaalin ohjeistuksen mukaisia, vaativat edelleen lupamenettelyn.

Ohjeet terassin sijaintiin ja rajaamiseen

Terassimanuaalissa on laadittu yhtenäinen ohjeistus helpottamaan terassilupahakemusprosessia sekä yhtenäistämään käytäntöjä. Terassi tulee suunnitella niin, että se sopii kaikille, myös liikuntaesteisille. Terassikalusteiden tulee olla julkiseen käyttöön soveltuvia; esimerkiksi muovista puristettuja tuoleja ja pöytiä tai hirsikalusteita ei sallita. Kattamiseen suositellaan aurinkovarjoja.

-Lähes kaikki tämän kesän terassiluvat on kuitenkin jo myönnetty, joten terassimanuaali palvelee yrittäjiä enemmän vuoden kuluttua keväällä, sanoo ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkka.

Terassi- ja katusomistemanuaalit kaupungin verkkosivuilla.

Lisätiedot:

Lahden kaupunki
Ylläpitovalvoja Heikki Nelimarkka
heikki.nelimarkka@lahti.fi, 0503985438

Projektipäällikkö Riitta Niskanen
riitta.m.niskanen@lahti.fi, p. 050 559 4200

Lahti City ry
Toiminnanjohtaja Janne Viitamies
janne.viitamies@lahticity.fi, p. 040 510 0948