Siirry suoraan sisältöön

20.9.2016 14:20

Vesijärven särki pääsi lautasille

Lahden Ateria kokeili ensimmäistä kertaa Vesijärven särkikalapihvejä koulussa, päiväkodissa ja henkilöstöravintolassa. Tavoitteena on saada paikallinen särkikala pysyvästi mm. koulujen ruokalistalle.
Ruokailuhetki Monitoimitalo Jalossa

Vesijärven hoitokalastuksessa järvestä poistetaan vuosittain noin 200 000 kiloa särkeä ja muita vajaasti hyödynnettyjä kaloja. Aikaisemmin saalis on mennyt suurimmaksi osaksi hukkaan. Särkikalan hyödyntäminen pienentää hoitokalastuksen kustannuksia ja edistää luonnonvarojen tehokasta käyttöä.

- On hienoa, että Vesijärveltä hoitokalastettua särkeä saadaan käyttöön paikallisissa laitoskeittiöissä. Särki on maukas kala, vaikka sitä kohtaan on vielä turhia ennakkoluuloja, sanoo ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiöstä.  

- Vielä toistaiseksi hoitokalastukselle maksetaan merkittävää tukea, mutta kysynnän kasvaessa särjenkin pyynnistä on tulossa markkinaehtoista toimintaa. Tämä vähentää monien suomalaisten järvien, myös Vesijärven, hoidon kustannuksia. 

Kokeilupäivänä 20.9. myös kuntalaisilla oli mahdollisuus maistaa särkikalapihevjä. Lounasta oli tarjolla Monitoimitalo Jalossa ja Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarissa. Hankkeessa ovat mukana Lahden kaupungin lisäksi Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö, paikalliset kalastajat, Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus ja Lahden Vihreät ry.

Särkikalapihvit maistuivat koululaisille

Lahden Ateria kysyi maisteluryhmiltä pihveistä palautetta. Monitoimitalo Jalossa palautteen antoi koulun 313 oppilasta. Maistuvuutta kysyttiin kouluarvosanalla 4 – 10. Kiitettävän (10 tai 9) antoi lähes puolet, eli 48 % vastanneista. 25 % antoi tyydyttävän (8 tai 7). Kaikki edellä mainitut vastasivat, että särkikalapihvi halutaan ruokalistalle. Välttävän arvosanan (6 tai 5) antoi 27 % vastanneista ja näistä suurin osa ei halua pihviä ruokalistalle.  

Päiväkodin lapsilta maistuvuutta kysyttiin ryhmittäin. Vastauksia annettiin 87. Heistä 97 % antoi arvosanan kiitettävä tai tyydyttävä ja he kaikki halusivat pihvin uudelleen ruokalistalle.  

Henkilöstöravintola Jalmarissa pihveistä tykättiin myös. Kirjallisen asiakaspalautteen antoi 27 henkilöä ja heistä 89 % oli sitä mieltä, että särkikalapihvi oli hyvää ja sitä halutaan syödä jatkossakin.

Elintarvikekilpailutus avaa uusia mahdollisuuksia

Lahden Ateria tuottaa ateriapalveluita kaupungin päiväkotien, koulujen, sairaalan ja palvelutalojen asiakkaille. Aterioita valmistetaan noin 23 000 kappaletta päivittäin. Kalaruokia on tarjolla joka viikko mutta vain pieni osa tarjotusta kalasta on kotimaista. Suurien tarve-erien lisäksi sekä valmiusaste että kilohinta ovat aiemmin rajoittaneet kotimaisen kalan tarjontaa.

Särkikalakokeilun myötä asiaan haetaan parannusta. Vesijärven särkikalapihvi on kausiruoka parhaimmillaan. Lahden hankintapalveluissa valmistellaan uutta elintarvikekilpailutusta, jossa lähiruoka-ajattelu, lähiympäristön työllistäminen sekä paikallisen yritystoiminnan tukeminen että kiertotalous näkökulma avaa elintarvikehankintoihin uusia mahdollisuuksia.

Toivotaan, että Vesijärven särkikalapihvi saadaan kilpailutuksen myötä pysyvästi ruokalistalle!

Tiedotteeseen on lisätty tiedot kyselyn tuloksista 27.9.