Siirry suoraan sisältöön

22.9.2016 12:50

Viisi hyvää vaihtoehtoa Hennalan uuden alueen ideaksi

Hennalan rakentamattoman alueen arkkitehtuurikilpailun perusteella aloitetaan uuden asuinalueen suunnittelu kasarmialueen naapuriksi.  Kilpailuehdotukset ovat ensimmäistä kertaa nähtävinä Torin ympäristökontissa.

​Kilpailutehtävänä oli ideoida historiallisen kasarmiympäristön länsipuolelle omaleimainen asuinalue, joka on toteutettavissa vaiheittain.  Kilpailualueena on 30 hehtaarin suuruinen rakentamaton entinen varuskunnan harjoituskenttäalue, jonka omistaa valtio. Pääosa suunniteltavasta rakentamisesta on asuntoja.  Alueen länsiosassa oleva Halkomäki säilytetään virkistysalueena. Alueen rakentaminen voi alkaa ensi vuosikymmenellä.

Ehdotukset tarkkaan harkittuja

Arkkitehti Riitta Jalkanen on kilpailussa Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n nimittämänä asiantuntijatuomarina.  Jalkanen kertoo ilahtuneensa töiden korkeasta tasosta ja keskenään erilaisista ehdotuksista. Kaikilta viideltä kilpailuun kutsutulta työryhmältä saatiin harkiten tehdyt, mielenkiintoiset suunnitelmat.

Kaupunkilaiset voivat arvioida ehdotuksia

Ensimmäinen mahdollisuus ehdotusten arviointiin on torstaina 22.9. klo 14-18 torin ympäristökontissa. Ehdotukset ja kysely tulevat ensi viikolla torstaina (29.9) kilpailun nettisivuille sekä nähtäville BWT-talon ala-aulaan. Kaikki 11. lokakuuta mennessä jätetty palaute on kilpailun tuomariston käytössä töitä arvioitaessa.  Kommentit otetaan huomioon myös alueen jatkosuunnittelussa.

Kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen uskoo, että Hennalan alueen hyvin tuntevilta ihmisiltä tulevat kommentit ovat arvokasta lisätietoa ehdotusten arviointiin. Uuden alueen suunnittelu on hyvin monen tekijän summa ja tästä syystä ehdotuksista ei haeta yleisön suosikkia äänestyksellä, vaan pyydetään kertomaan mielipiteitä eri vaihtoehdoista.

Kilpailussa ovat mukana seuraavat viisi kaupunkisuunnittelussa Suomen huippuihin kuuluvaa arkkitehtitoimistoa: Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy, Huttunen – Lipasti – Pakkanen Oy, Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy, Serum arkkitehdit Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy. Kaikissa työryhmissä on mukana myös maisema- ja liikennesuunnittelijoita sekä muita asiantuntijoita. Kutsukilpailuun osallistujat valittiin hakemusten perusteella yli 30 työryhmän joukosta.

Ideakilpailun järjestävät Senaatti-kiinteistöt ja Lahden kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Voittajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat Senaatin edustajina johtaja Mauri Sahi ja kiinteistökehityspäällikkö Olli Kantanen, Lahden kaupungin edustajina kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen ja rakennuslupa-arkkitehti Miika Lindgren sekä SAFAn edustajana arkkitehti Riitta Jalkanen.  Tuomariston sihteerinä on projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kaupungilta. Voittaja valitaan vuoden loppuun mennessä. Voittajatyö tulee toimimaan jatkosuunnittelun ja asemakaavoituksen pohjana.

 Kilpailun nettisivut

Lisätietoja

Pirkko-Leena Jakonen
kilpailun sihteeri ja Hennalan kehittämisen projektipäällikkö 
Lahden kaupunki
044 416 3503
pirkko-leena.jakonen(at)lahti.fi