Siirry suoraan sisältöön

13.2.2018 13:25

Visio 2030 valmistunut satama-urheilukeskus-alueelle

Lahden sataman ja urheilukeskuksen välinen alue on virkistyksen, liikunnan ja tapahtumapaikkojen ainutlaatuinen keskittymä veden ja luonnon äärellä lähes kaupungin keskustassa. Juuri valmistuneessa visiotyössä tarkasteltiin, miten hyvästä alueesta saadaan entistä parempi ja millainen alue voisi olla vuonna 2030.
visiokuva

​Tulevaisuuden visiossa alueella on nähtävää ja koettavaa matkailijoille ja kaupunkilaisille kaikkina vuodenaikoina. Liikunta- ja urheilualueilla lajivalikoima on kasvanut entisestään ja alueet ovat tehokkaassa ympärivuotisessa käytössä.  Karpaloon on rakennettu hyppyrimäkien lisäksi lautailurinne ja hiihtohissi.  Salpausselkä on suosittu luontomatkailukohde ja Teivaan rinteeseen on avattu kiipeilypuisto.

Ranta-Kartano on valmistunut, kylpylähotelli on matkailijoiden suosiossa ja uusi vesiliikuntakeskus ahkerassa harrastus- ja kilpailukäytössä.  Alueen keskellä kulkeva viehättävä puistoväylä johtaa keskustasta rantaan ja sen viereisissä kortteleissa on tuhat uutta asukasta.  Kisapuistossa uusi katsomo vetää väkeä peleihin ja Ranta-Kartanon puolella olevat kahvilat ja ravintolat pelien jälkeen. 

Uusittu vierasvenesatama houkuttelee Päijänteen veneilijöitä hyvillä palveluillaan.  Rannalla on kelluva uimala, jonka yhteydessä on myös saunoja ja ravintoloita.  Ranta-aitoista löytyy välinevuokraamoja, kauppapuoteja ja muita palveluja.  Lanupuistoon kulkee rinnehissi ja parhaalle näköalapaikalle on rakennettu terassi, josta aukeaa huikea Vesijärvi-näköala. 

Rantaväylä säilyy jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käytössä, mutta sillä kulkee myös kevyt automaattikulkuneuvo, jota erityisesti kongressivieraat käyttävät siirtyessään messukeskuksesta Sibeliustaloon.  Älyratkaisuja on otettu käyttöön niin valaistuksessa, opastuksessa kuin tapahtumissakin. 

Hyvästä on tullut entistä parempi.

Alueelle halutaan lisää yritystoimintaa

Kokonaisuuden on tavoitteena olla myös yrittäjiä houkutteleva ja liiketoiminnallisesti mielenkiintoinen.  Alueelle halutaan lisää yritystoimintaa ja yrityksistä sekä yhteisöistä kumppaneita toteuttamaan isoja ja pieniä hankkeita.  Mahdollisuuksia on suurista kylpylähotelleista ja Ranta-Kartanon asuntokortteleista pieniin pop up -tapahtumiin.  

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen kertoo, että alueen nostaminen keskusteluun on selvästi lisännyt yrityselämän kiinnostusta osallistua alueen kehittämiseen ja investoida sinne.

Ideoita ja mielipiteitä kerättiin monessa tilaisuudessa

Työn kuluessa on kerätty kaupunkilaisilta eri yhteyksissä ideoita ja mielipiteitä tämän alueen kehittämisestä.  Kaupunkilaiset pitävät jo nyt rantaa, puistoja ja liikunta-alueita kaupungin ykköspaikkoina ja arvostavat erityisesti vihreyttä, luonnonläheisyyttä ja hyviä liikuntamahdollisuuksia - ja loistavaa sijaintia.  Kehitysideoita on saatu niin uusista liikuntalajeista kuin esim. tapahtumapaikoista, taide-elämyksistä ja pysäköintipaikoistakin.

Visiotyö tehtiin kaupungin asiantuntijaryhmässä

Visiotyö on tehty kaupungin omana työnä.  Työryhmässä oli myös konserniyhtiöiden edustus esim. Lahti Regionilta, Ladecilta ja Sibeliustalosta. Työtä on ohjasi kaupungin elinvoima- ja työllisyysjaosto. Hankkeeseen on saatu maakunnan kehittämisrahoitusta.

Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kertoo, että visiotyön aineisto on nyt saatu myös kaupungin verkkosivuille.  Havainnevideossa on esitetty kaksi vaihtoehtoa ranta-alueelle, koska Teivaan hotellisuunnitelmien toteutuminen laaditun kaavaehdotuksen mukaisesti on vielä epävarmaa. Jakonen korostaa, että tämä on nimenomaan visio ja yksityiskohtaisilla suunnitelmilla jatketaan eri kokonaisuuksien kehittämistä.  Jo tämän vuoden kaavoitusohjelmassa on useita kohteita tällä alueella.

Lisätietoja ja visiokuvia: www.lahti.fi/palvelut/aluehankkeet/satama-urheilukeskus