Siirry suoraan sisältöön

28.11.2018 18:45

Vuoden 2018 APOLI-tunnustus myönnettiin Lahden Rakentajien yhdistykselle

65-vuotisjuhlaansa viettävä yhdistys on ansiokkaasti kunnostanut Liisa Ruusuvaaran Kukkatervehdys-taideteoksen.
Liisa Ruusuvaaran Kukkatervehdys-veistos kunnostettuna. Kuva: Lahden kaupungin kuva-arkisto, kuvaaja Tiina Rekola

​APOLI-tunnustus luovutettiin keskiviikkona 28.11. järjestetyssä Apolifoorumissa Teatteri Vanhassa Jukossa. Tunnustuksen vastaanottivat Lahden Rakentajien yhdistyksen puheenjohtaja Jani Lepistö sekä Jorma Latva.

Kukkatervehdys-veistos on alun perin valmistunut vuonna 1973 ja sen on suunnitellut kuvataiteilija Liisa Ruusuvaara. Vuosien kuluessa rapistunut teos vaurioitui lopullisesti vuonna 2009 kuorma-auton törmäyksen seurauksena. Lahden Rakentajien yhdistys tarjoutui kunnostamaan betoniteoksen 60-vuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 2013.

Tunnustus on osa Lahden arkkitehtuuripolitiikkaa

APOLI-tunnustus on vuosittain jaettava palkinto ansiokkaasta rakennushankkeesta tai ympäristöteosta. Palkinto on osa Lahden arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa ja sen myöntää Lahden Apolityöryhmä.

Aiemmin tunnustuksella on palkittu muun muassa UPEA17-taidefestivaali (2017) sekä Lahden Rautatienkadun kivijalkakauppiaat (2015).

Apolikukat Rautatienkadun taloyhtiöille

APOLI-tunnustuksen lisäksi apolityöryhmä jakoi pienempiä huomionosoituksia eli Apolikukkia. Apolikukat saivat:

  • Rautatienkadun taloyhtiöt, jotka ovat ottaneet julkiset taideteokset kiinteistöihinsä ja näin rikastuttaneet Lahden kaupunkikuvaa. Palkittavat taloyhtiöt ja toimijat olivat Kiinteistöyhtymä Rajasen Kulma ja Pyry Peranko-Kunnas, Kiinteistö Oy Lahden Rautatienkatu 20, Kiinteistö Oy Vapaudenkatu 16 sekä Asunto Oy Rautatietalo.
  • LE-Sähköverkko Oy:n suunnittelija Antti Lundahl, joka on työllään varmistanut Lahden katuympäristön valaistuksen laatua.
  • Henry Eskelinen, Johanna Antikainen ja kahvila-konditoria Asemapäällikkö. Työstä Asemapäällikön talon korjaamiseksi ja rakennetun kulttuuriympäristön vaalimiseksi sekä kaupunkikulttuurin rikastuttamisesta Lahden matkakeskuksessa.
  • Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki, joka on työllään edistänyt Lahden arkkitehtuuripolitiikan toteutumista ja pitänyt sen tavoitteita esillä aktiivisesti. Palomäki on siirtymässä Espoon kaupungin palvelukseen.

Apolifoorumin teemana oli korjausrakentaminen

Apolifoorumin teemana oli tänä vuonna korjausrakentaminen otsikolla Vanhoja nurkkia, uusia sisältöjä. Tilaisuuden kutsupuhujia olivat kaupunginjohtaja Pekka Timonen, asemapäällikön talon kunnostaneet Henry Eskelinen ja Johanna Antikainen, arkkitehti Riitta Vesala ja toimitilajohtaja Mauri Koistinen.

Lisätietoja

http://www.lahti.fi/apoli  
Kaavoitusarkkitehti Päivi Airas
Lahden kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue
etunimi.sukunimi@lahti.fi
p. 050 518 4447