Siirry suoraan sisältöön

11.4.2019 18:20

Wilhelminpuiston taidekilpailun voitti Päivi Raivion ja Daniel Bumannin Virta-ehdotus

Lahden kaupunki ja YIT Suomi Oy järjestivät avoimen taidekilpailun 7.5.–15.2.2019. Taidekilpailulla haettiin pysyväluonteista teosta tai useamman teoksen muodostamaa kokonaisuutta, joka loisi Ruoriniemeen tulevalle Wilhelminpuistolle identiteettiä ja siellä liikkuville uusia näkökulmia.
Wilhelminpuiston taidekilpailun voittajaehdotus Virta.

​Taiteen toivottiin lisäävän puiston viihtyisyyttä ja tuovan ihmisille iloa arkeen. Kilpailualueena oli Wilhelminpuisto, joka on parhaillaan suunnitteilla. Puisto sijaitsee Vesijärven rantamaisemassa, Ruoriniemen asuinalueella ja on jatkoa Lahden satamasta alkavalle Vesijärven rantaa myötäilevälle puistoverkostolle. Ruoriniemen alue täydentyy tulevina vuosina kymmenen asuintalon kokonaisuudella ja noin 600 asukkaalla. Alueen ensimmäinen asuinkerrostalo Asunto Oy Lahden Silkkiuikku on valmistunut tammikuussa 2019.

Voittajaehdotus on harkittu ja värikäs kokonaisuus

Kilpailussa oli mukana 75 kilpailuehdotusta, joista palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Päivi Raivion ja Daniel Bumannin teosehdotuksen Virta. Palkintolautakunnan mielestä värikäs ja toiminnallinen Virta on harkittu kokonaisuus, joka ottaa hyvin haltuun koko puistoalueen. Teos kutsuu tasapainoilemaan, istuskelemaan ja kohtaamaan naapurustoa. Se määrittelee koko puiston identiteettiä ja voi toimia inspiraationa myös puistosuunnittelussa.

Puisen teoksen kompositio ja tilan käyttö ovat tuomariston mielestä ansiokasta. Virta ottaa myös huomioon Vesijärven ranta-alueen puunjalostushistorian. Sommittelu on rytmillisesti onnistunut ja teos tuo aidosti mieleen virran mukana kulkeutuvat tukit. Teos on suunniteltu myös ylhäältä päin katsottavaksi, jolloin siihen tulee uusi ulottuvuus tulevien ympäröivien talojen ikkunoista.

Toinen sija jaettiin kahden ehdotuksen kesken

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nestori Syrjälän ehdotus Ei hyvä mutta inhimillinen sekä Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat. Ei hyvä mutta inhimillinen saa palkintolautakunnan mielestä ohikulkijan pysähtymään. Teoksessa näkyy ihmiskäden kosketus. Muoto houkuttelee koskemaan ja tunnustelemaan taiteilijan jättämää jälkeä. Teoksen nimi vie katsojan ajatukset siihen miten me ihmiset suhtaudumme toisiimme ja ympäröivään maailmaan. Mittakaavaltaan inhimillinen teosehdotus onnistuu luomaan vahvan jännitteen vähäeleisyydestään huolimatta.

Akseli Leinosen Keltaiset kukkulat herättää katsojassa kiinnostuksen ja ihmettelyn tunteen. Palkintolautakunnan mielestä teos muodostaa mieleenpainuvan maamerkin, joka jättää muistijäljen katsojan mieleen. Keltaiset kukkulat kutsuu kiipeämään, koskettamaan ja tutkimaan. Selkeydessään ja minimalistisuudessaan teos on riemukas ja vaikutelma jopa hieman surrealistinen. Ehdotuksen näennäisen yksinkertainen muotokieli herättää ajatuksia ja saa miettimään ihmisen, luonnon ja rakennetun ympäristön välisiä suhteita.

Yleisön suosikki oli Jere Määtän Maisema-teos

Yleisön oli mahdollista äänestää netissä suosikkiaan kilpailuehdotuksista. Yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti 155 äänellä Jere Määtän ehdotus Maisema. Yleisön kommenteissa teosta oli luonnehdittu mm. "tyylikkääksi kokonaisuudeksi, joka huomioi hienosti ympäristön, kulttuurin ja ihmiset". Teoksen koettiin sopivan juuri tähän puistoon ja paikkaan ja se sai kiitosta tyylikkyydestään sekä yhteydestään paikan historiaan.

Kilpailuehdotukset esillä Museokioskissa

Kilpailun palkintolautakunnan muodostivat Lahden kaupungilta kaupunginpuutarhuri, Kirsi Kujala, joka toimi myös tuomariston puheenjohtajana, sekä maisema-arkkitehti, Maria Silvast, Lahden taidemuseolta amanuenssi Liisa Mäkitalo, projektipäällikkö Minna Kortesmaa YIT Suomi Oy:stä sekä Suomen taiteilijaseuran nimittäminä kuvataiteilijat Eili Ikonen, Taneli Rautiainen ja Nanna Hänninen. Kilpailusihteerinä toimi taidekoordinaattori Mari Kemppinen YIT Oyj:stä.

Kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 28.4.2019 saakka Lahden museoiden Museokioskissa osoitteessa Aleksanterinkatu 10.

Lisätietoja

Wilhelminpuiston taidekilpailun teosehdotukset

Taidekilpailun verkkosivu

Lisätietoja kilpailusta antavat:

palkintolautakunnan puheenjohtaja Kirsi Kujala, etunimi.sukunimi@lahti.fi 

kilpailusihteeri Mari Kemppinen, p. 050 560 0574, etunimi.sukunimi@yit.fi