Sairaalanmäellä sijaitsee kaupunginsairaala sekä entinen kansanopisto.

Sai­raa­lan­mäki ja Har­ju-Lo­ti­la

Sairaalanmäen ja Harju-Lotilan alueelle kohdistuu monia palveluverkon muutoksia, jotka vaikuttavat liikenneratkaisuihin. Kaupunginsairaalan tontille ja lähitontille valmistellaan pysäköintilaitosta, joka korvaa Siltapuiston laitoksen. Lisäksi entisen kansanopiston tontille on suunnitteilla täydennysrakentamista. Entiselle Tiirismaan tontille on kaavailtu uutta Harju-Lotilan alakoulukampusta.

Uusi pysäköintilaitos korvaisi Siltapuiston ja palvelisi sote-keskusta

Uuden Siltapuiston korvaavan pysäköintilaitoksen, työnimeltään Harjun parkin, sijoittamista tutkitaan kaupunginsairaalan mäelle. Pysäköintilaitos on tarkoitus tehdä yhdessä kansanopiston tontille suunnitellun täydennysrakennushankkeen kanssa.

Kaupunginsairaala toimii Lahden keskitettynä sote-keskuksena, joten autopaikkoja alueella tarvitsevat sekä asiakkaat että työntekijät. Harjun parkkiin on suunniteltu noin 540 autopaikan pysäköintilaitos, joka palvelee yhteiskäyttöisesti niin asukkaiden ja työntekijöiden sopimusautopaikkoina kuin lyhytaikaisina asiointipaikkoinakin. Pysäköintilaitoksen saavutettavuus vaatii Saimaankadun liittämistä Mannerheiminkatuun, keskustan liikenneverkkopäätöksen mukaisesti.

Yli tuhannen lapsen alakoulukampus

Kaupungin palveluverkkotyössä kaavaillaan Harjun koulun korvaavaa Harju-Lotilan alakoulukampusta. Sitä suunnitellaan Lotilan koulun sekä Tiirismaan koululta vapautuneen tontin alueelle. Kampusta käyttäisi arviolta 1070 lasta ja sinne sijoittuisi alakoulun lisäksi myös päiväkoti.

Saattoliikenteeseen ja koululaisten turvalliseen kulkuun kiinnitetään erityistä huomiota. Saimaankadun kehäkatu on tarkoitus liikenneverkkopäätöksen mukaisesti ohjata lyhyeen tunneliin. Siten tunnelin päälle saadaan toteutettua turvallinen kulku koululle. Alakoulukampuksen paikan muutos vaatii myös liikenneturvallisuustarkastelua laajemminkin keskustassa mm. Vesijärvenkadulla.