Viiskulman taidekilpailun teosehdotusnäyttely

Valitun teoksen tulee luoda aukiolle ainutlaatuista identiteettiä, herättää mielenkiintoa uutta museota kohtaan ja toimia opastavana elementtinä museon luo. Tavoitteena on muodostaa viihtyisä ja vehreä taideaukio osaksi Lahden taideakselia, joka alkaa Matkakeskukselta ja seuraa Rautatienkatua.

Museon avautumisvuonna 2021 Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki, European Green Capital, ja näin ollen teoksen tulisi myös ottaa ympäristönäkökulmat huomioon.

Taidekilpailuun saapui yhteensä 60 ehdotusta, joista palkintolautakunta käsitteli yhteensä 58 ehdotusta. Kilpailuehdotukset ryhmiteltiin kolmeen luokkaan:

• A-luokka – ansiokkaat ja toteuttamiskelpoiset ehdotukset
  • B-luokka – onnistuneita, mutta luonnosmaisia
  • C-luokka – luonnosmaisia ja kohteeseen soveltumattomat ehdotukset

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin 13.10.2020 klo 18.00-19.00 Lahden Palvelutorilla.

Palkintojenjakotilaisuuden yhteydessä avattiin taidekilpailun näyttely, joka on avoinna 27.11.2020 saakka sekä Palvelutorilla, kauppakeskus Trion 2. kerroksessa, että tällä verkkosivulla.

Palkintosijat

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti kolmen parhaan ehdotuksen sijajärjestyksen.

• Voittajaksi valittiin ehdotus Akseli Leinosen ehdotus Kylän portti.
  • Toinen sija jaettiin ehdotusten Löytöretki, tekijä Matti Vesanen, ja Silmu, tekijä Atte Mattila, kesken.

Palkintolautakuntapäätti lisäksi antaa kunniamaininnan Tuija Asta Järvenpään tekemälle Natura Pentagon -teosehdotukselle.

1. sija

Ensimmäinen palkinto ehdotukselle Kylän portti.

”Teos on monumentaalisesta koostaan huolimatta taiteelliselta sisällöltään hienovarainen ja humanistinen. Teos pysäyttää pohtimaan suhdettamme rakennettuun ympäristöön ja kysyy, miksi emme tunne oloamme täysin kotoisaksi kaupungissa, mutta emme myöskään luonnossa. Samalla teos on sijoittelun ja toteutuksensa puolesta vaikuttava. Se luo Viiskulman aukiolle täysin uuden identiteetin ja toimii tilanjakajana Vesijärvenkadun ja Päijänteenkadun välillä sekä selkeänä opastava elementtinä museon ja Malskin suuntaan.

Kiitosta sai myös teoksen kiinnittyminen paikallisuuteen Olavi Lanuun viittaavan muotokielen kautta.

Palkintolautakunta kävi syvällistä ja kriittistä keskustelua betonista teoksen materiaalina. Palkintolautakunta tunnistaa, että ekologisesti betoniin liittyy monia haasteita, mutta samalla lautakunta haluaa korostaa, että ympäristönäkökulmien huomioon ottaminen on tässä yhteydessä ymmärrettävä laaja-alaisesti, sisältäen esimerkiksi arvion teoksen luomasta paikan hengestä, tilasta, materiaalin kestävyydestä ja teoksen taiteellisesta laadukkuudesta. Palkintolautakunta päätyy suosittamaan, että teoksen toteutusmahdollisuudet kierrätys- tai ekobetonista selvitetään.”

Jaettu 2. sija

Jaettu toisen sijan palkinto ehdotuksille Löytöretki ja Silmu.

”Löytöretken ansioiksi katsottiin teoksen monitulkintaisuus: kuka nuori, hyvin hauraanoloisella sillalla kävelevä, tyttö on? Kulkeeko hän kohti ekologista kriisiä vai kohti uutta uljasta tulevaisuutta? Palkintolautakuntaa viehätti myös teoksen muotokieli ja etenkin siltaelementin ornamentaalisuus. Palkintolautakunta jäi kuitenkin toivomaan, että teos olisi ottanut Viiskulman vielä selkeämmin haltuunsa.”

”Silmu puolestaan puhutteli palkintolautakuntaa kauniin ja pelkistyneen muotokielensä ansiosta. Myös puu teoksen materiaalina sai runsaasti kaikupohjaa ekologisuutensa puolesta. Palkintolautakunta oli kuitenkin varauksellinen teoksen rakenteellisen toteutettavuuden suhteen ja jäi kaipaamaan viehättävän arkkitehtonisen muodon rinnalle syvällisempää taiteellista sisältöä.”

Kunniamaininta

Palkittujen teosten lisäksi palkintolautakunta halusi myöntää kunniamaininnan ehdotukselle Natura Pentagon.

”Teoksessa kullattu aitaus rajaa Viiskulmaan metsäaukion, jota voimme vain ihailla, mutta jonne emme pääse. Palkintolautakunta katsoi teoksen keskustelevan ansiokkaasti ja monitahoisesti ympäristökriisistä ja suhteestamme luontoon: onko yrityksemme hallita luontoa oikein? Entä olemmeko pian tilanteessa, jossa voimme nauttia luonnosta vain tarhattuna ja vaivalla ylläpidettynä kuriositeettina? Teos todettiin lopulta liian haasteelliseksi huollon näkökulmasta, mutta sen käsitteelliselle ansiokkuudelle ekologisena kannanottona tahdottiin antaa huomionosoitus.”

B-luokka

B-luokkaan sijoitettiin yhteensä 19 ehdotusta, jotka olivat monilta osin onnistuneita, mutta kuitenkin luonnosmaisia tai heikommin arviointiperusteita vastaavia. B-luokkaan sijoitettiin myös teoksia, joiden toteuttamiskelpoisuus kyseenalaistettiin käytännöllisyyden, toimivuuden, turvallisuuden tai paikkaan sijoittumisen puolesta.

Alla kaikki B-luokan kilpailutyöt (pdf).

Palkintolautakunnan muodostivat:

• kaavoitusarkkitehti Päivi Airas, Lahden kaupunki, kaupunkisuunnittelu, puheenjohtaja
  • aluetaidemuseotutkija Elisa Lindell, Lahden kaupunginmuseomuseo
  • amanuenssi Paula Korte, Lahden kaupunginmuseoympäristöjohtaja
  • ympäristöjohtaja Elina Ojala, Lahden kaupunki, ympäristökehitys,
  • tuottaja Tanja Keskitalo, Malski, Kinos Property Investment Oy
  • kuvataiteilija Merja Puustinen, Suomen Taiteilijaseuran nimeämä taiteilijajäsen
  • kuvanveistäjä Anni Laakso, Suomen Taiteilijaseuran nimeämä taiteilijajäsen
  • taidekoordinaattori Anu Miettinen, Lahden kaupunki, kaupunkiympäristön palvelualue, sihteeri
Viiskulman taidekilpailun kilpailupöytäkirja