Perusopetuksen oppilailla on oikeus saada yhdenvertaista ja tasalaatuista opetusta asuinpaikasta tai koulusta riippumatta. Lahden kaupungin perusopetuspalveluja, koulujen toimintaa ja tavoitteiden saavuttamista arvioidaan säännöllisesti. Toimintaa arvioidaan monipuolisesti sekä ulkoisen että sisäisen arvioinnin keinoin.
Ulkoinen arviointi
Koulujen toimintaa ohjaavat lait, asetukset sekä voimassa olevat opetussuunnitelmat. Perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet täsmennetään kunta- ja edelleen koulukohtaisiksi. Lahdessa koulujen toimintaa ohjaavat ja valvovat perusopetuspalvelut sekä sivistyslautakunta.
Joka toinen vuosi toteutettavaan koulutyön maakunnalliseen arviointiin osallistuvat henkilökunnan lisäksi huoltajat ja oppilaat. Maakunnalliseen arviointiin vastataan Zef- arviointivälineen avulla sähköisesti. Tiedot arvioinnin tuloksista saadaan sekä koulukohtaisesti että koko Lahden perusopetusta koskien.
Koulut arvioivat omaa toimintaansa säännöllisesti
Koulut laativat lukuvuoden alkaessa tavoitteiden pohjalta toimintasuunnitelman. Hyväksytyt toimintasuunnitelmat ohjaavat kouluvuoden työtä. Ne ovat huoltajien luettavissa Wilman vuosisuunnitteluosiossa. Kouluvuoden päätteeksi toimintasuunnitelman toteutumista arvioidaan koulun vuosikertomuksessa.
Koulutyön sujumista ja toimintaa arvioidaan toistuvasti lukuvuoden aikana luokkakokouksissa, oppilaskuntatyössä sekä henkilöstön ja yhteistyöryhmien kokouksissa. Lukuvuoden aikana vastataan myös erilaisiin oppilaiden hyvinvointia kartoittaviin kyselyihin muun muassa
- oppilashuollon Mitä kuuluu? -kyselyt
- kiusaamisen vastainen KiVa- kysely
- oppilashuollon itsearviointikysely
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyvinvointikysely
Koulun itsearvioinnissa tarkastellaan valtakunnallisten, kaupungin yhteisten sekä koulun itsensä asettamien tavoitteiden ja kehityskohteiden toteutumista. Tavoitteita ohjaavat perusopetuksen laatukriteerit (Caf- laatujärjestelmä) sekä koulun itsearviointipäivästä nousseet kehittämiskohteet. Monipuolisen ja jatkuvan arvioinnin tehtävänä on tunnistaa kehittämiskohteet ja asettaa tavoitteet entistäkin laadukkaamman perusopetuksen toteuttamiseksi.