Hyppää sisältöön

5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus

Lahti jatkaa toista kauttaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa 1.8.2020–31.7.2021. Kokeilun aikana vuonna 2015 syntyneet lapset saavat 20 tuntia varhaiskasvatusta viikossa maksuttomana. Asiakasmaksu peritään 20 tuntia ylittävältä osalta. Kokeilulla pyritään lisäämään lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja kerätään tietoa maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutuksista perheiden valintoihin ja vanhempien työllisyyteen. Kokeilussa kehitetään myös 5-vuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen toimintamalleja ja pedagogiikkaa sekä jatkumoa esiopetukseen.

Kunnallinen varhaiskasvatus ja ostopalvelupäiväkodit

Kunnallisessa päiväkodissa ja perhepäivähoidossa sekä ostopalvelupäiväkodissa lapsi saa maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Asiakasmaksu peritään vain 20 viikkotuntia ylittävältä osalta. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä.

Palveluseteliyksiköt

Kokeilu koskee myös palveluseteliyksiköitä ja lapsi saa 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta viikossa. Uutta hakemusta ei tarvitse tehdä. Uusi palvelusetelipäätös, jossa maksuttomuus on huomioitu, toimitetaan elokuun aikana.

Yksityisen hoidon tuella toimivat yksiköt ja perhepäivähoitajat

Kokeilu koskee myös yksityisen hoidon tuella toimivia palveluntuottajia kokeilun aikana. Palveluntuottajalle maksetaan 130 euron korvaus sillä edellytyksellä, että tuottaja sitoutuu kohdentamaan korvauksen vuonna 2015 syntyneiden viisivuotiaiden hoitomaksun alentamiseen. Yksityinen palveluntuottaja osallistuu kokeiluun harkintansa mukaan ja yksiköt sekä perhepäivähoitajat tiedottavat asiakasperheitä osallistumisestaan erikseen.

Jos lapsi ei ole vielä varhaiskasvatuksessa

Mikäli lapselle on jo haettu varhaiskasvatuspaikkaa, ei uutta hakemusta tarvitse tehdä. 2015 vuonna syntyneiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu koskee myös myöhemmin jätettyjä hakemuksia.

2020 – 21 kokeilussa on mukana kaikkiaan 28 kuntaa, Lahti osallistuu kokeiluun toista vuotta.

Yhteystiedot