Siirry suoraan sisältöön

Uutta Hennalaan

Hennalan alue ja rakennukset olivat vuoden 2014 loppuun saakka valtion omistuksessa ja Puolustusvoimien käytössä. Rakennukset ovat nyt saaneet uudet omistajat ja niiden saneeraukset ovat käynnissä.
Kadut ja puistoalueet ovat siirtyneet kaupungin omistukseen. Katujen saneeraus ja uusien rakentaminen alkaa vuonna 2021.
Hennalan kasarmi.

Valtio on myynyt Hennalan vanhan varuskunta-alueen rakennukset uusille omistajille ja uuteen käyttöön. Rakennusten saneeraus on iso urakka ja kestää useita vuosia. Osa rakennuksista selvisi pienellä remontilla ja niissä on jo uusi toiminta käynnissä. Upseerikerho on ainoa, jossa sama toiminta jatkui keskeytyksettä.

Uudisrakentamista 5000 asukkaalle

Kasarmialueen asemakaavamuutoksessa on kaavoitettu tontteja uudisrakentamiselle alueen eteläosaan sekä Helsingintien varteen lippukentän eteläpuolelle. Uudet rakennukset ovat pääosin asuinkerrostaloja.  Alueen länsiosan ennestään rakentamattomalle harjoituskenttäalueelle tulee kokonaan uusi asuinalue, jossa sielläkin rakennukset ovat pääosin kerrostaloja. Alueen valmistuminen kestää arviolta 20 vuotta.

Poliisitalo entiseen muonituskeskukseen

Hämeen poliisilaitoksen pääpoliisiasema muutti keväällä 2018 entiseen muonituskeskuksen rakennukseen. Sitä ennen rakennuksessa ja sen piha-alueella tehtiin perusteellisia muutos- ja saneeraustöitä.

Asuntoja punatiilirakennuksiin

Hennalan sata vuotiaista punatiilirakennuksista suuri osa muutetaan asunnoiksi. Pienimmistä omistajaperheet ovat saneeranneet omiksi kodeikseen.  Suuremmista rakennuksista Kruunutalo Oy on saneerannut entistä sotilassairaalaa, jonka uudempaan, korkeaan osaan on rakennettu 78 asuntoa. Asunnot valmistuivat kesällä 2019. Useassa rakennuksessa on saneeraustyö meneillään.

Upseerikerho ja juhlatiloja

Upseerikerhon lisäksi alueelle on perustettu Hennala-klubi, jonka juhlatiloja voi vuokrata eri tilaisuuksiin. Entisessä sotilaskodissa toimii tilausravintola  ja entisessä sotilasmusiikkimuseossa Apulanta-yhtyeen Apulandia, jossa on yhtyeen toimitilojen lisäksi museo ja kahvila.

Toimistoja, tuotantotiloja  ja varastoja

Osa rakennuksista jatkaa elämäänsä toimistona tai varastona, mikä vastaa niiden käyttöä puolustusvoimien aikanakin. Rakennusten käyttötarkoitus voi myös muuttua jatkuvasti, kuten tapahtui armeijankin aikanakin.  Hennalan vanhoissa rakennuksissa toiminta tapahtuu rakennuksen ehdoilla, eikä niihin voi rakentaa esimerkiksi lisäsiipiä tai uusia kerroksia.