Siirry suoraan sisältöön

Maankäytön kehityskuva

Niemi ei ole enää entisensä eli iltaisin hiljenevä työpaikka-alue. Nyt se on myös tuhansien opiskelijoiden kampus, joka elää 24/7. Alue on muuttumassa monipuoliseksi opiskelun, tieteen, teollisuuden ja asumisen alueeksi, jonne satama ja ranta tuo oman lisänsä. Muutos tarkoittaa myös muutoksia maankäyttöön, ja Niemen maankäytön kehityskuvan laadinta on alkamassa.
http://sisalto-tuotanto.lahti.fi/PalvelutSite/AluehankkeetSite/PublishingImages/kampusraitin_avajaiset-6.jpg

Vuonna 2019 kaupungin maankäyttö laatii yhteistyössä alueen maanomistajien ja muiden toimijoiden kanssa vision alueen tulevaisuudesta. Työn tuloksena syntyvä kehityskuva on tulevina vuosina tehtävien kaavamuutosten pohjana. Kehityskuvassa määritellään alueet, jotka tulevat asumiselle, työpaikoille, palveluille ja muulle rakentamiselle sekä puistoiksi ja viheryhteyksiksi. Myös liikenneyhteydet ja katuverkko ovat osa kehityskuvaa.

Rantaa suunnitellaan sekä sataman että virkistyskäytön ehdoilla. Tulevaisuudessa on tarkoitus jatkaa rantaraittia Ruoriniemestä Mukkulaan saakka ja saada sen yhteyteen paikkoja istuskeluun, kuntoiluun ja kalastukseenkin. Niemi on kotisatama sadoille lahtelaisille veneilijöille ja siellä on myös mm. virkavenelaiturit sekä veneiden polttoaineiden jakelupiste.

Niemen alueen tulevaisuutta visioidaan yhdessä myös LAMKin yhdyskuntasuunnittelun opiskelijoiden kanssa osana heidän opintojaan. Alue ei tule kokonaan muuttumaan kampusalueeksi, vaikka opiskelu ja opiskelijat sekä tiede ja tutkimus ovat merkittäviä tekijöitä alueella. Teollisuus on ollut tärkeä tekijä Niemessä jo vuosikymmenet ja se säilyy siellä edelleen tarjoten myös yhteistyömahdollisuuksia alueen yliopistoille ja korkeakoululle.

Lisätietoja:

Kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio

Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen