Siirry suoraan sisältöön

Wilhelminpuiston taidekilpailu

Lahden kaupunki järjesti yhdessä YIT Rakennus Oy:n kanssa yleisen taidekilpailun 7.5.2018 - 15.2.2019. Kilpailussa haettiin teosehdotuksia suunnitteilla olevaan Wilhelminpuistoon, joka sijoittuu rakenteilla olevan asuinalueen yhteyteen Lahden Ruoriniemessä.
Havainnekuva Ruoriniemen alueesta

Kilpailun tarkoituksena oli löytää teosehdotuksia Wilhelminpuiston tulevaksi taiteeksi. Tavoitteena on hankkia yksi tai useampi pysyväisluonteinen taideteos tai taideteosten kokonaisuus Wilhelminpuiston alueelle. 

Taiteen toivotaan luovan puistolle identiteettiä, tarjoavan siellä liikkuville uusia näkökulmia ja tuovan iloa ihmisille arjen keskellä. Puistosta halutaan luoda taiteen avulla viihtyisä ympäristö liikkujille ja asukkaille.

Kilpailun ratkaisu

Kilpailussa oli mukana 75 kilpailuehdotusta, joista palkintolautakunta valitsi yksimielisesti voittajaksi Päivi Raivion ja Daniel Bumannin teosehdotuksen ”Virta”.

Palkintolautakunnan mielestä värikäs ja toiminnallinen ”Virta” on harkittu kokonaisuus, joka ottaa hyvin haltuun koko puistoalueen. Teos kutsuu tasapainoilemaan, istuskelemaan ja kohtaamaan naapurustoa. Se määrittelee koko puiston identiteettiä ja voi toimia inspiraationa myös puistosuunnittelussa.

Puisen teoksen kompositio ja tilan käyttö ovat tuomariston mielestä ansiokasta. ”Virta” ottaa myös huomioon Vesijärven ranta-alueen puunjalostushistorian. Sommittelu on rytmillisesti onnistunut ja teos tuo aidosti mieleen virran mukana kulkeutuvat tukit. Teos on suunniteltu myös ylhäältä päin katsottavaksi, jolloin siihen tulee uusi ulottuvuus tulevien ympäröivien talojen ikkunoista.

Jaetulle toiselle sijalle tulivat Nestori Syrjälän ehdotus ”Ei hyvä mutta inhimillinen” sekä Akseli Leinosen ”Keltaiset kukkulat”.

”Ei hyvä mutta inhimillinen” saa palkintolautakunnan mielestä ohikulkijan pysähtymään. Teoksessa näkyy ihmiskäden kosketus. Muoto houkuttelee koskemaan ja tunnustelemaan taiteilijan jättämää jälkeä. Teoksen nimi vie katsojan ajatukset siihen, miten me ihmiset suhtaudumme toisiimme ja ympäröivään maailmaan. Mittakaavaltaan inhimillinen teosehdotus onnistuu luomaan vahvan jännitteen vähäeleisyydestään huolimatta.

Akseli Leinosen ”Keltaiset kukkulat” herättää katsojassa kiinnostuksen ja ihmettelyn tunteen. Palkintolautakunnan mielestä teos muodostaa mieleenpainuvan maamerkin, joka jättää muistijäljen katsojan mieleen. ”Keltaiset kukkulat” kutsuu kiipeämään, koskettamaan ja tutkimaan. Selkeydessään ja minimalistisuudessaan teos on riemukas ja vaikutelma jopa hieman surrealistinen. Ehdotuksen näennäisen yksinkertainen muotokieli herättää ajatuksia ja saa miettimään ihmisen, luonnon ja rakennetun ympäristön välisiä suhteita.

Yleisön oli mahdollista äänestää netissä suosikkiaan kilpailuehdotuksista. Yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti 155 äänellä Jere Määtän ehdotus ”Maisema”. Yleisön kommenteissa teosta oli luonnehdittu mm. ”tyylikkääksi kokonaisuudeksi, joka huomioi hienosti ympäristön, kulttuurin ja ihmiset”. Teoksen koettiin sopivan juuri tähän puistoon ja paikkaan ja se sai kiitosta tyylikkyydestään sekä yhteydestään paikan historiaan. 

Kilpailun aikataulu

Kilpailu järjestettiin 7.5.2018 - 15.2.2019 välisenä aikana ja siihen saatiin 75 hyväksyttyä ehdotusta.

Wilhelminpuiston taidekilpailuun saapuneet teosehdotukset olivat esillä Lahden kaupungin verkkosivuilla 15.3. - 29.3.2019 aikana, jolloin kaupunkilaisilla on mahdollisuus antaa äänensä omalle suosikilleen. 

Tutustu kilpailuehdotuksiin

Ehdotukset olivat esillä myös Raksa-messuilla 15.3. - 17.3.2019 Lahden kaupungin osastolla Lahden Messuhallissa.

Kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely on avoinna yleisölle 28.4.2019 saakka Lahden museoiden Museokioskissa osoitteessa Aleksanterinkatu 10.

Kilpailuehdotusten nouto

Lahden Wilhelminpuiston taidekilpailu on saatu päätökseen. Kilpailua esittelevä näyttely kestää sunnuntaihin 28.4. saakka, jonka jälkeen kilpailijat voivat noutaa kilpailuehdotuksensa Lahti-Pisteestä sen aukioloaikoina tai antaa ohjeet järjestäjille työn palauttamisesta. Kilpailija maksaa palautettavien ehdotusten postituskulut. Aikaa kilpailutöiden noutoon tai palautuksen ohjeistamiseen on 17.5. saakka, jonka jälkeen noutamatta jääneet ehdotukset hävitetään kilpailusääntöjen mukaisesti.

Palkintolautakunta

Palkintolautakunnan muodostivat:
kaupunginpuutarhuri, Kirsi Kujala, Lahden kaupunki, puheenjohtaja
maisema-arkkitehti, Maria Silvast, Lahden kaupunki
amanuenssi, Liisa Mäkitalo, Lahden taidemuseo
projektipäällikkö, Minna Kortesmaa, YIT Rakennus Oy

Suomen taiteilijaseuran nimeäminä palkintolautakunnan taiteilijajäseninä toimivat
kuvataiteilija Eili Ikonen
kuvataiteilija Nanna Hänninen
kuvataiteilija Taneli Rautiainen

Lautakunnan sihteerinä toimi YIT:n taidekoordinaattori Mari Kemppinen.

Kilpailuasiakirjat