Siirry suoraan sisältöön

Alueen ideointi

Kaupunkilaisilta kerättiin ideoita alueen tulevaisuuden visioista.  Omia ideoitaan ja mielipiteitään pääsivät kertomaan eri tilaisuuksiin osallistuneet sekä mm. veneilijät, lumilajien harrastajat ja opiskelijat. Kaupungintalon puutarhajuhlissa ja Lahti Block Partyssa elokuussa videoitiin kymmenien kaupunkilaisten haastatteluja.
sanapilvi koostettu haastatteluista

Lahden ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijat kokosivat kaupunkilaisilta eri tilaisuuksissa ideoita alueen tulevaisuudesta ja laativat visiokuvia. Ryhmätyönä syntyi kolme ideakoostetta: Vesijärven helmi, Liikkuva Lahti ja Rantapiha (linkit oikealla).

Hanke oli esillä mm. Joulutorilla, Raksa-messuilla ja kaavailloissa, joissa ideoita sai jättää karttapohjille tai suoraan suunnittelijoille. Työn aikana järjestettiin kaksi työpajaa, joista toinen koski visiotyötä ja toinen uusien talvilajien suorituspaikkojen kehittämistä. Työpajoihin oli kutsuttu päättäjiä sekä asiantuntijoita ja sidosryhmiä.

Veneilijöille tehtiin kysely pienvenesatamista ja toiveista niiden uudistamisessa.  Vastauksia saatiin yli 130 venekunnalta. Vastauksia käytetään vierasvene- ja kotisataman kehittämissuunnitelmaa tehtäessä. Porukka-sovelluksella kerättiin kaupunkilaisilta ideoita mm. alueen nimeksi.  Ehdotuksia saatiin runsaasti ja suurin osa ehdotuksista oli ranta-aiheisia.  Myös raitti-, Vesku- ja Salpaus-aiheet esiintyivät monissa ehdotuksissa.  Alueelle ei kuitenkaan vielä löytynyt hyvää uutta yhteistä nimeä.  

Videohaastattelut uutena kokeiluna

Elokuussa 2017 haastateltiin kymmeniä kaupunkilaisia kaupungintalon puutarhajuhlassa sekä Lahti Block Partyssa.  Haastattelut videoitiin ja asiaan erikoistunut yritys analysoi haastattelut puheentunnistusta apunakäyttäen.  Kaupunkilaisten oli myöhemmin mahdollista tehdä itse videointeja myös verkossa, jota kautta tuli mukaan noin 20 videoklippiä.  Videohaastatteluja käytettiin ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa suunnittelun apuna.  Haastatteluista on tehty raportti sekä koostevideo ja lisäksi kaikki videot ovat kaupungin kaavoittajien ja muiden suunnittelijoiden käytössä myös jatkosuunnittelussa. Koostevideo ja raportti aukeavat oikealla olevista linkeistä.