Korjausrakentaminen

Valtio myöntää korjausavustuksia vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamiseen sekä taloyhtiöille hissien rakentamiseen ja liikuntaesteen poistamiseen.

Lahden kaupunki tarjoaa Mukkulan alueen taloyhtiöille maksuttoman esiselvityksen ja kustannusarvion hissin rakentamiseksi hissittömään kerrostaloon.
Samassa yhteydessä muutamille taloyhtiöille tarjotaan ilmaiseksi asiantuntijan tekemä taloyhtiön yleiset tilat kattava esteettömyyskartoitus.

Joka toinen kerrostalo on hissitön - Lahdessa 1300 hissitöntä porraskäytävää

Lahdessa on 550 hissitöntä kerrostaloa ja niissä lähes 1300 hissitöntä porraskäytävää. Yli 16 000 lahtelaista asuu näissä hissittömissä kerrostaloissa ja heistä 1175 on yli 75-vuotiaita ikäihmisiä.

Hissien rakentaminen on nostettu tärkeimmäksi toimenpiteeksi esteettömän asumisen lisäämiseksi. Tavoitteena on, että jokainen voisi asua mahdollisimman pitkään omassa asunnossaan. Hissin on arvioitu pidentävän ikäihmisten omassa asunnossa asumista 6–8 vuotta. Hissin rakentaminen lisää kaikkien asukkaiden asumismukavuutta ja nostaa myös asunnon arvoa.

Korjausavustukset

Uusien hissien rakentamista ja liikkumisesteen poistamista varten on jatkuva haku määrärahojen puitteissa.

Lahden kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen kaupungin 10 prosentin hissiavustuksen myöntämisestä vuoden 2017 alusta alkaen. Tekninen ja ympäristölautakunta osoittaa avustuksiin 50.000 € ja vahvistaa avustuksen myöntämisperusteet kokouksessaan 13.12.2016. Hissiavustuksia voi hakea kaupungin asuntotoimesta ja hakuohjeet julkaistaan myöhemmin tällä sivustolla.

Kaupungin hissiavustus on kirjattu vuoden 2017 budjettiesitykseen kaupungin konkreettiseksi toimenpiteeksi toteuttaa kaupungin strategista tavoitetta ikäystävällisten asuin- ja palvelualueiden toteuttamiseksi.