Siirry suoraan sisältöön

CitiCAP usein kysyttyä

Olemme koonneet yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä CitiCap-hankkeesta ja päästökaupasta.


1.    Mitä henkilökohtainen päästökauppa tarkoittaa?
Päästökauppa tarkoittaa sitä, että päästöjä pyritään vähentämään markkinamekanismein. Henkilökohtaisessa päästökaupassa jokaiselle käyttäjälle määritellään sallittu päästömäärä. Ylittämällä tai alittamalla sallitun päästömäärän voi käyttäjä joko menettää tai saada taloudellisia hyötyjä. Kaikkien henkilökohtaiseen päästökauppaan osallistuneiden toiminta määrittelee hintatason, jolle päästöoikeuksien hinta asettuu.

Päästöjen aiheuttamiselle asetetaan hinta, joka luo kannustimen vähentää päästöjä. Kun kokonaispäästöt ylittävät yhteisen päästökaton, päästöhinta nousee. Vastaavasti kun kokonaispäästöt alittavat yhteisen päästökaton, päästöhinta laskee. Näin päästöhinta pyrkii kannustamaan päästöjen vähentämiseen.

2.    Miten päästökauppaa voi käydä?
Päästökauppaa käydään CitiCAP-sovelluksen avulla. Sovellus tunnistaa liikkumisesi ja sen aiheuttamat päästöt ja vähentää ne sinun päästöoikeudestasi. Jos ylität viikkosi päästöoikeudet, virtuaalilompakkosi menee miinukselle. Jos taas alitat viikkosi päästöoikeudet, ansaitset virtuaalieuroja lompakkoosi.

3.    Miksi minun pitää rekisteröidä autoni järjestelmään?
Pyrimme käyttämään mahdollisimman tarkkoja päästökertoimia. Autosi rekisteritunnuksen avulla voimme käyttää Trafin määrittämiä päästöarvoja.

4.    Kuka on järjestelmän ylläpitäjä?
Päästökauppajärjestelmä on kehitetty Lahden kaupungin, korkeakoulujen ja yritysten yhteistyönä. Alustan on kehittänyt Good Sign Oy, jonka lisenssin Lahden kaupunki on hankkinut. Käyttöjärjestelmän toiminnasta vastaa Future Dialog Oy.

5.    Milloin päästökauppajärjestelmä on valmis?
Päästökauppajärjestelmä on valmis syyskuussa 2019, jolloin sovellus tulee ladattavaksi Google Playhin sekä App Storeen kaikkien lahtelaisten ulottuville.

6.    Ketkä järjestelmää ja sen palveluita voivat käyttää?
Päästökauppajärjestelmää voi käyttää kuka tahansa, mutta testijakso on suunnattu vain lahtelaisille.

Alle 15-vuotiaat henkilöt tarvitsevat järjestelmän käyttöön vanhemman suostumuksen.

7.    Miten käyttäjät hyötyvät päästökaupasta?
Päästökaupassa toteutuneista päästövähennyksistä on mahdollista saada palkkioksi rahanarvoisia palveluita. Lisäksi yhdistämällä kävelyä ja pyöräilyä arjen matkoihin, on mahdollista saavuttaa merkittäviä terveyshyötyjä. Eniten päästöjä vähentäneiden kesken arvotaan myös yllätyspalkintoja.

8.    Miten Lahden kaupunki hyötyy päästökaupasta?

Päästökauppa kannustaa kaupunkilaisia vähentämään liikkumisen Co2 -päästöjä. Päästöjen väheneminen parantaa kaupungin ilmanlaatua.

Samalla saadaan kerättyä dataa, jonka avulla kaupungin liikennejärjestelmää voidaan suunnitella tarkoituksenmukaisemmaksi ja paremmin käyttäjiä palvelevaksi.

9.    Mitä tietoa omasta liikkumisesta näkee päästökauppasovelluksen kautta?
Sovelluksen kautta on mahdollista seurata omaa päästömäärää tietyllä ajanjaksolla sekä päästöjä suhteessa päästöoikeuksiin. Sovelluksesta näkee myös päästöoikeuden kulloisenkin hinnan sekä hinnan kehityksen.

Lisäksi sovellus näyttää käytetyt liikkumismuodot ja matkojen pituudet sekä kuljetut matkat kartalla ja matkoista aiheutuneet päästöt.

10.    Sovelluksen tekniset vaatimukset
Sovellusta on mahdollista käyttää puhelimilla, joissa on Android- tai iOS-käyttöjärjestelmä. Sovelluksen käyttäminen vaatii datayhteyden.

Päästökauppajärjestelmä on valmis syyskuussa 2019, jolloin sovellus tulee ladattavaksi Google Playhin sekä AppStoreen.Sovelluksen voi ladata puhelimeen kirjautumalla Facebookin tai Googlen käyttäjätunnuksilla tai luomalla sovellukseen omat tunnukset. 

11.    Miten liikkumisen päästöjä voi käytännössä vähentää?
Jos liikut pääsääntöisesti omalla autolla, voit vähentää liikkumisen päästöjä valitsemalla joukkoliikennevälineet, pyörän tai jalankulun. Jos tämä ei ole mahdollista, voit pyrkiä viisaaseen autoiluun, eli harkitse kimppakyytejä jos mahdollista ja suunnittele menosi niin, että voit hoitaa kaikki asiasi yhdellä ajokerralla.

12.    Miten liikkuminen huomioidaan päästökauppajärjestelmässä?
Päästökauppajärjestelmässä huomioidaan lahtelaisten liikkumisen päästöt, eli jos lahtelainen käy töissä pääkaupunkiseudulla, sekin huomioidaan. Lentomatkoja tai ulkomailla tapahtuvaa liikkumista ei tässä vaiheessa vielä huomioida. Kuten ei myöskään veneilyä.

Jos lähdet ulkomaille, sovellus huomioi, kun siirryt Suomen televerkon ulkopuolelle ja laittaa päästökauppasovelluksen lepotilaan. Saat tästä ilmoituksen. Kun palaat takaisin, sovellus käynnistyy automaattisesti.