Salmonellatutkimukset

Lahtelaisten elintarviketyöntekijöiden salmonellatutkimukset
Tartuntatautilain (989/2006) ja –asetuksen (1376/2066) sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen (Nro 2003:1) mukaan työnantajan on tehtävä selvitys tartuntatautien leviämisen kannalta riskityötä tekevien henkilöiden terveydentilasta. Selvityksen edellyttämillä tutkimuksilla pyritään löytämään salmonellakantajat.

Elintarviketyöntekijöiden on annettava ennen työsuhteen aloittamista sekä alanopintojen aloituksen yhteydessä salmonellanäyte.

Myös elintarviketyöntekijät, jotka matkustavat Pohjoismaiden ulkopuolelle vähintään 4 vuorokaudeksi, antavat heti matkalta palattuaan ulosteen salmonellanäytteen riippumatta siitä ovatko oireellisia tai oireettomia.

Elintarviketyöntekijä noutaa näytepurkin ja kirjallisen toimintaohjeen lähiklinikalta/pääterveysasemalta/terveyskioskista, josta tehdään myös sähköinen laboratoriolähete.

Jos elintarviketyöntekijä on jo saanut tutkimusnäytepurkin työpaikaltaan, hän soittaa terveysneuvoon puh. 03 4108 9420 (lähiklinikat) tai puh. 03 4108 9425 (pääterveysasema) ja pyytää sähköisen lähetteen ulosteen salmonellatutkimusta varten.

Opiskelijat saavat tarvittaessa laboratorion tutkimuslähetteen, purkin ja toimintaohjeen opiskelijaterveydenhuollosta ja Tet-koululaiset omalta terveydenhoitajalta.

Elintarviketyöntekijä toimittaa otetun näytteen sekä toimintaohje-lomakkeen Lahden kaupunginsairaalan laboratorioon arkisin klo 7 – 10. Laboratorio postittaa lomakkeen takaisin lähettävään yksikköön, joka postittaa tutkimustuloksella täydennetyn lomakkeen elintarviketyöntekijälle tutkimustuloksen valmistuttua.

Positiiviset salmonellatutkimustulokset ohjataan Tartuntatautien vastaanotolle mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.