Kun lapsi sairastuu

Varhaislapsuudessa lapset sairastavat tavallisesti useita erilaisia infektioita. Erityisesti päivähoidon aloittamisen jälkeen pientä nuhaa ja köhää voi olla useiden viikkojen ajan oireiden välillä helpottuessa ja sen jälkeen taas voimistuessa.

​Tavallisimmat lasten sairastamat infektiot ovat virusperäinen ylähengitystietulehdus eli flunssa, ripuli- ja oksennustauti sekä erilaiset rokkotaudit. Muita tyypillisiä vaivoja lapsilla ovat muun muassa ummetus, vatsakivut, kastelu, ihottumat ja allergiat.

Lapsen sairastuessa tärkeää on hoitaa lasta mahdollisimman tehokkaasti kotihoidon keinoin ja antaa lapselle riittävästi kipu- ja kuumelääkettä. 

Sairauden pitkittyessä

Lapsen sairauden pitkittyessä tai yleiskunnon heikentyessä ota yhteyttä Terveysneuvoon. Alle kolmekuinen vauva, jolle nousee kuumetta yli 38 astetta, tulee aina viedä lääkäriin. Alle yksivuotiaan yleiskunnon heikentyessä tulee ottaa yhteys suoraan Akuutti24-päivystykseen kellonajasta riippumatta. 

Päivystysvastaanotto

Arkisin virka-aikana päivystysvastaanotto toimii omalla lähiklinikalla.

Iltaisin ja viikonloppuisin Akuutti24-päivystyksessä Päijät-Hämeen keskussairaalassa hoidetaan potilaat, jotka eivät voi turvallisesti odottaa hoitoa saatavaksi omalla lähiklinikalla seuraavana arkipäivänä. Mikäli kyseessä ei ole henkeä uhkaava hätätilanne, soita ennen lähtöäsi Akuutti24:n neuvontanumeroon.

Todistus sairaan lapsen hoitamisesta

Jos tarvitset todistuksen työnantajallesi tai opiskelupaikkaasi sairaan lapsen hoitamisesta kotona, todistuksen kirjoittaa Terveyskioskin terveydenhoitaja.