Siirry suoraan sisältöön

Kesätyöpaikat

Lahden kaupunki tarjoaa joka vuosi kesätyöpaikkoja koululaisille ja opiskelijoille. Suosituimpia kesätyöpaikkoja ovat olleet kirjastot, museot ja päiväkodit. Kesätyöseteli auttaa, kun kesätyö löytyy itse hakemalla.
Kaksi uimavalvojaa seisoo maauimalan altaan laidalla.

​Kesätyön pituus on yksi kuukausi, kesätyöjaksot sijoittuvat touko-syyskuulle. Palkka kuukauden kesätyöjaksolta on 800 euroa koululaisille ja 950 euroa opiskelijoille, lomaraha maksetaan palkan päälle. Kuukauden jaksolta kertyy kaksi päivää lomaa, jotka pidetään työsuhteen aikana. Kesätyöhön ei voi valita työttömyysetuutta saavia työttömiä työnhakijoita.

Kesätyöseteli auttaa omatoimista hakijaa

Kesätyösetelin avulla hankittavan työn tulee kestää vähintään 10 päivää. Työpaikka voi olla yksityinen yritys, yhdistys, seurakunta, säätiö, kunta (ei Lahden kaupunki), kuntayhtymä tai valtio. Työpaikan ei tarvitse sijaita Lahdessa.

Työnantajan on maksettava nuorelle työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai, jos sellaista ei ole, vähintään 360 euron bruttopalkka. Seteli pienentää työnantajan palkkauskuluja 300 euron verran. Sama työnantaja voi palkata enintään kaksi nuorta kesätyösetelin tuella.

Kesätyö laajenee kotitalouksiin

Lahden kaupunki kokeili kesällä 2018 uudenlaista palvelua, jossa Sijaishaltija Oy etsii kaupungin kesätyösetelin saaneille nuorille työpaikkoja. Kokeilun kautta kesätyö voi ensimmäistä kertaa olla myös kotitalouksissa, esimerkiksi lastenhoitoa, siivousta tai puutarhatöitä. Kotitalouksiin voi työllistyä ainoastaan Sijaishaltijan kautta.

Kesätyösetelin saaneet nuoret voivat halutessaan tehdä työhakemuksen Sijaishaltijalle pikaduuni.fi -sivustolla. Yritys haastattelee nuoret, käy läpi työelämän pelisäännöt, etsii työpaikat, tekee työsopimukset ja maksaa palkan.

Halukkaat kotitaloudet voivat tilata kesätyöntekijän pikaduuni.fi-sivustolta. Sijaishaltija valitsee nuorten joukosta sopivimman työntekijän asetettujen kriteereiden mukaisesti ja hänet pääsee halutessaan tapaamaan ennen virallista palkkauspäätöstä. Nuori tekee yhteensä 10 työpäivää/60 tuntia töitä ja saa siitä 360 € palkkaa. Kesätyöntekijän kustannus kotitaloudelle on 266 € (215 €+alv).

Tavoitteena on, että kesän kokeilusta tulisi jatkossa ympärivuotinen tapa työllistää nuoria keikkaluonteisesti. Kesän kokeilu sisältää enintään 90 työpaikkaa, eli valtaosa kesäsetelityöpaikoista tulee edelleen etsiä itse.

Yhteystiedot