Siirry suoraan sisältöön

Ulkomyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot

Elintarvikkeiden käsittely ulkomyynnissä tuo omat haasteensa. Oikein käsiteltynä elintarvikkeita voidaan kuitenkin turvallisin mielin valmistaa, tarjoilla ja myydä myös telttaolosuhteissa.
Ulkomyynti

​Ulkomyynnillä tarkoitetaan elintarvikkeiden tarjoilua, kaupanpitoa tai muuta luovuttamista ulkotilassa, kuten yleisötilaisuuksissa. Ulkotilalla tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, joka sijaitsee muualla kuin rakennuksen sisällä, tai sisätilassa joka ei ole osa muuta elintarvikehuoneistoa.

Elintarviketoimija on vastuussa toiminnastaan ja hänen on tunnettava toimintaansa koskevat määräykset ja toimintaan liittyvät riskit. Hyvien työtapojen ja omavalvonnan noudattamisen merkitys korostuvat ulkomyynnissä. Lisätietoa elintarvikkeiden ulkomyynnistä löytyy Eviran ulkomyyntiohjeesta.

Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tiedottaminen

Kun elintarvikkeita myydään, tarjoillaan ja käsitellään ilmoitetussa liikkuvassa elintarvikehuoneistossa tapahtumissa tai muualla kuin kotipaikkakunnalla, tulee toimijan tiedottaa toiminnastaan tapahtumapaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomai­sta viimeistään 4 arkipäivää ennen tapahtumaa.

Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen

Toimijan on tehtävä ilmoitus säännöllisessä ulkomyynnissä käytettävistä myyntilaitteista, mikäli myyntikalustoa, kojua tms. on tarkoitus myöhemmin käyttää useissa eri tapahtumissa. Ilmoitus tehdään yhden kerran sen kunnan viranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan tai jossa on kirjoilla.

Lomakkeet löytyvät kohdasta Asioi verkossa.


Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30, p. 03 733 4577, terveydensuojelu@lahti.fi
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi

Johtava terveystarkastaja
Tomi Bondarew, p. 050 518 4485

Terveystarkastajat:

Johanna Eklund p. 044 416 4849
Nastolan elintarvikehuoneistot

Sari Johnsson, p. 050 559 4044
Keski-Lahti, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa

Eeva Kyyhkynen-Malkki, p. 050 518 4483
Katujen Aleksanterinkatu-Rauhankatu-Lahdenkatu-Saimaankatu rajaama alue sekä leipomot

Petro Sormunen, p. 050 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala sekä henkilöstöruokalat

Päivi Matilainen, p. 044 416 4955
Asemantausta, Keijupuisto, Laune, päiväkotikeittiöt

Taina Rahkonen, p. 050 539 1692
Urheilukeskus, Vesijärven satama, Pikku-Vesijärven alue, Kisapuisto, Salpausselkä, Jalkaranta, Pirttiharju, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Okeroinen

Anne Räsänen, p. 050 559 4082
Ahtiala, Järvenpää, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha sekä elintarvikekontaktimateriaalit ja koulujen keittiöt