Siirry suoraan sisältöön

Ulkomyynti ja liikkuvat elintarvikehuoneistot

Elintarvikkeiden käsittely ulkomyynnissä tuo omat haasteensa. Oikein käsiteltynä elintarvikkeita voidaan kuitenkin turvallisin mielin valmistaa, tarjoilla ja myydä myös telttaolosuhteissa.
Ulkomyynti

​Ulkomyynnillä tarkoitetaan elintarvikkeiden tarjoilua, kaupanpitoa tai muuta luovuttamista ulkotilassa, kuten yleisötilaisuuksissa. Ulkotilalla tarkoitetaan elintarvikehuoneistoa, joka sijaitsee muualla kuin rakennuksen sisällä, tai sisätilassa joka ei ole osa muuta elintarvikehuoneistoa.

Elintarviketoimija on vastuussa toiminnastaan ja hänen on tunnettava toimintaansa koskevat määräykset ja toimintaan liittyvät riskit. Hyvien työtapojen ja omavalvonnan noudattamisen merkitys korostuvat ulkomyynnissä. Lisätietoa elintarvikkeiden ulkomyynnistä löytyy Ruokaviraston ulkomyyntiohjeesta.

Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tiedottaminen

Kun elintarvikkeita myydään, tarjoillaan ja käsitellään ilmoitetussa liikkuvassa elintarvikehuoneistossa tapahtumissa tai muualla kuin kotipaikkakunnalla, tulee toimijan tiedottaa toiminnastaan tapahtumapaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomai­sta viimeistään 4 arkipäivää ennen tapahtumaa.

Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen

Toimijan on tehtävä ilmoitus säännöllisessä ulkomyynnissä käytettävistä myyntilaitteista, mikäli myyntikalustoa, kojua tms. on tarkoitus myöhemmin käyttää useissa eri tapahtumissa. Ilmoitus tehdään yhden kerran sen kunnan viranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan tai jossa on kirjoilla.

Lomakkeet löytyvät kohdasta Asioi verkossa.

Väliaikainen vedenjakelualue suurissa yleisötilaisuuksissa

Toiminnanharjoittaja, joka järjestää talousveden toimittamisen suurtapahtumaan omilla laitteilla (ns. väliaikainen vedenjakelualue) ja ottaa vettä esimerkiksi talousvettä toimittavalta laitokselta, on terveydensuojelulain (763/1994) 13 § nojalla ilmoitusvelvollinen. 

Ilmoituksessa on annettava tarpeelliset tiedot toimintaan liittyvien terveyshaittojen arvioimiseksi. Terveydensuojelulain mukaisesti ilmoitus tulee toimittaa viimeistään 30 vrk ennen toiminnan aloittamista kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Terveydensuojelulain 13 § mukaisessa vedenjakelualueen ilmoituslomakkeessa tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

Yhteystiedot

Ympäristöterveyden päivystysnumero p. 03 733 4577, arkisin klo 9 – 11.30,
terveydensuojelu@lahti.fi

Kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren, p. 050 559 4047
Elintarvikelain mukainen laitosvalvonta

Johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew, p. 050 518 4485
Hollolankatu, Sibeliuksenkatu, Rauhankatu

Terveystarkastajat:

Sari Johnsson, p. 050 559 4044
Kauppahalli, Keski-Lahti, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa, Järvenpää, kauppatorin liikkuvat kohteet

Eeva Kyyhkynen-Malkki, p. 050 518 4483
Aleksanterinkatu-Rauhankatu-Lahdenkatu-Saimaankatu rajaama alue, leipomot, kauppatorin kiinteät kohteet, kauneushoitolat

Päivi Matilainen, p. 044 416 4955
Asemantausta, Keijupuisto, Laune, päiväkotikeittiöt, alkutuotanto

Marjo Pärnänen p. 044 416 4849
Nastola, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Pirttiharju, Okeroinen, Jalkaranta, alkutuotanto

Petro Sormunen, p. 050 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala sekä henkilöstöruokalat

Taina Rahkonen, p.050 539 1692
Tapahtumat Lahdessa, Kartano, Salpausselkä, Urheilukeskus, Vesijärven satama, Pikku-Vesijärven alue, Kisapuisto, kauneushoitolat

Anne Räsänen, p. 050 559 4082
Ahtiala, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha, koulujen keittiöt ja elintarvikekontaktimateriaalit

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@lahti.fi