Siirry suoraan sisältöön

Hautausmaat ja hautapaikat

Hautausmaiden perustamista, hautaamista, ruumiin kuljetusta ja haudatun vainajan siirtoa säädellään muun muassa terveydensuojelulaissa ja-asetuksessa sekä hautaustoimilaissa.
Hautausmaa

​Lahdessa on viisi käytössä olevaa hautausmaata, sekä kaksi sankarihautausmaata ja yksi radanrakentajien hautausmaa. Yksityisen hautapaikan tai hautausmaan perustamisesta on tehtävä ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle.

Hautaaminen

Vainajan ruumis on haudattava viivytyksettä tiiviissä asianmukaisessa arkussa tai vastaavassa taikka tuhkattava krematoriossa. Arkkuun sijoitettu ruumis on haudattava maahan vähintään 150 senttimetrin syvyyteen. Samaa arkkuhautasijaa saa käyttää aikaisintaan 15 vuoden kuluttua edellisestä hautaamisesta.

Ruumiin kuljettaminen ja siirtäminen

Ruumiin kuljettaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa. Ruumiin kuljettamisessa valtioiden välillä noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia ruumiiden kuljetuksista.

Haudatun vainajan siirtäminen

Haudattu vainajan ruumis tai tuhka saadaan siirtää toiseen hautaan vain erityisen painavista syistä aluehallintoviraston luvalla. Haudatun vainajan ruumiin siirtämiseen tarvitaan myös terveydensuojeluviranomaisen lupa.

Krematorio

Tuhkahautaus on yleisempää perinteiseen arkkuhautaamiseen verrattuna. Levon uusi krematorio otettiin käyttöön alkuvuodesta 2016.


Yhteystiedot:
Ympäristöterveyden päivystysnumero arkisin klo 9.00 – 11.30 p. 03 733 4577, ​terveydensuojelu@lahti.fi