Hoppa till innehållet

2016-04-25 16:00

Rivningshotat hus blir studentbostäder

Lahtis studerande får i början av maj tillgång till 50 nya bostäder, då Lahden Talot börjar hyra ut lägenheterna i våningshuset på Kivakatu 2.
Rivningshotat hus blir studentbostäder

Lahden Talot har gjort upp ett hyresavtal för bostäderna med byggföretaget Varte, som förvaltar byggnaden.

Huset, som har stått tomt sedan början av detta år, ägdes tidigare av stiftelsen Lahden Vanhusten Asuntosäätiö som sålde det till Varte eftersom den inte längre hade användning för det. Lahden Talot bedömde att fastigheten är i så bra skick att bostäderna efter mindre ändringar lämpar sig för studerande.

Varte genomför som bäst en ytrenovering av lägenheterna, som bl.a. omfattar ommålning av väggarna, upprustning av köken och läggning av laminatgolv.

Det nya användningsområdet förlänger livslängden

Att ändra på byggnaders användningsändamål på basis av efterfrågan och behov är en växande trend inom fastighetsbranschen. Detta är också en del av det livscykeltänkande som Lahden Talot lyfter fram i sin verksamhet.

– Även om fastigheten på Kivakatu 2 i nuläget inte uppfyller kraven för seniorboenden lämpar den sig bra för studerande, säger Lahden Talots vd Juhani Jokelainen.

Huset på Kivakatu 2 har fem våningar. 40 av bostäderna är ettor på 25 kvadratmeter och tio är tvåor på 36 kvadratmeter. Jokelainen lyfter fram det fina läget och utsikten över Vesijärvi från de översta våningarna som stora plus.

När Lahden Talots och Vartes hyresavtal löper ut kommer huset att rivas, och Varte bygger två nya våningshus på samma plats. Ett av dessa kommer att ägas av Lahden Talot -koncernen. Huset blir högklassigt, energieffektivt och prisvärt.