Hoppa till innehållet

2019-02-12 12:40

Lahtis Pelicans inleder miljösamarbete

LUT-universitetet undersöker ligalaget Pelicans koldioxidavtryck och metoder att uppnå kolneutralitet.
Hockeyspelaren.

​Miljöansvarets betydelse inom idrotten har ökat. FM-ligan i ishockey har undersökt utsläppet av växthusgaser i sin verksamhet tillsammans med Villmanstrands-Lahtis tekniska universitet (LUT). Ligalaget Pelicans antar nu miljöutmaningen och strävar efter att bli Finlands första kolneutrala ishockeylag.

Lahtis mål är att vara en modig miljöstad och staden uppmuntrar olika aktörer att delta i miljöarbetet. Enligt miljöchefen Saara Vauramo är ishockeylagets initiativ ett konkret bevis på miljöansvarets betydelse. Målet är att få även hockeypubliken att göra miljövänliga val.

- I Lahtis bor 90 procent av stadsborna inom en radie av fem kilometer från centrum. Om vi får publiken att komma till fots eller med cykel till matcherna har vi redan uppnått mycket, säger Vauramo.

Pelicans är ett exempel för andra lag

Undersökningen leds av biträdande professor Ville Uusitalo, hållbarhetsforskare vid LUT-universitetet, och blir klar till FM-ligans slutspel i mitten av mars. Uusitalo tycker att livscykelmodellen är lätt att tillämpa på olika idrottsklubbars verksamhet.

- Rapporterna om klimatförändringarna är så oroande att alla måste göra en insats. För oss är det här ett intressant exempel på hur vi kan få med idrottsklubbarna i miljöarbetet och även påverka publiken. Vi vill visa att det inte handlar om raketforskning och att även små, konkreta åtgärder ger resultat, säger Ville Uusitalo.

Pelicans VD Tomi-Pekka Kolu lyfter fram ishockeylagets omfattande juniorverksamhet.

- I Pelicans juniorhockey deltar för närvarande 1 500 barn och i innebandy 1 000. Utöver ungdomarna har vi direktkontakt även med deras familjer och publiken. För oss är det viktigt att påverka hela samhället, och jag hoppas att vi kan få med oss även de andra ligaklubbarna i det konkreta miljöarbetet, säger Kolu.

Kolneutral verksamhet ett trumfkort i tävlingen EGCA2021

Tidigare har Lahtis stadsorkesters koldioxidavtryck undersökts i samarbete med LUT-universitetet. Enligt intendent Teemu Kirjonen har Sinfonia Lahti redan i ett par års tid strävat efter kolneutralitet i sin verksamhet, men den största utmaningen är fortfarande att få med publiken. Koldioxidfria Sinfonia Lahti har även väckt internationellt intresse och projektet har fått ett innovationspris.

Lahtis stad tävlar om titeln Europas miljöhuvudstad (European Green Capital Award, EGCA). I tävlingen deltar nio städer från olika delar av Europa. Finalisterna offentliggörs i april 2019 och vinnaren koras i juni i Oslo. Enligt miljöchef Saara Vauramo är Lahtis trumfkort i tävlingen förmågan att producera miljölösningar som är anpassbara för andra städer och olika förhållanden.