Hoppa till innehållet

Bibliotek och kultur

Lahtis är en kulturstad. Stadens kulturinstitutioner och bibliotek har ett mångsidigt samarbete med skolorna och daghemmen. Staden erbjuder även skräddarsydda kulturtjänster och program för äldre.

​År 2015
• hade stadsteatern 68 812 besökare,
• museernas utställningar xx xxx besökare,
• stadsorkesterns publiksiffror under Sibelius 150-årsjubileumsår uppgick till 87 902.
• på stadsbiblioteket var antalet kundbesök 1 165 000, antalet webbesök 747 400 och antalet lån 2 136 500.
• Barnkulturcentret Efekti når ut till 30 000 barn i tio kommuner i Päijänne-Tavastland.

Stadens kulturinstitutioner och bibliotek har ett mångsidigt samarbete med skolorna och daghemmen. Staden erbjuder även skräddarsydda kulturtjänster och program för äldre

Lahtis har ett huvudbibliotek, åtta filialer och två bokbussar. I de två självbetjäningsbiblioteken kan du låna böcker när det passar dig.

Alla trivs på teatern, då stadsteatern erbjuder fördomsfritt och aktuellt program för alla åldrar. Den nya Öppna scenen (Avoin näyttämö) erbjuder olika sätt att bekanta sig med teatern.

Bland stadens museer finns Konstmuseet, Affisch museet, Historiska museet och Radio- och TV-museet Mastola. Konstmuseet visar upp modern konst och egna samlingar under varierande utställningar. Historiska museet i Lahtis herrgård bjuder mångsidigt på historia. Affisch museet är bäst känt för den internationella affischtriennalen som ordnas vart tredje år, nästa gång under sommaren 2017. Radio- och TV-museet Mastola förnyas som bäst och öppnar på nytt i slutet av sommaren 2016. Skidmuseet öppnar på nytt i november 2016.

Lahtis stadsorkester Sinfonia Lahti förbättrar livskvaliteten och erbjuder upplevelser inom såväl klassisk som populär musik. Orkestern fortsätter med sitt internationellt uppmärksammade arbete.

Orkesterns hemmasal är Sibeliushuset, som hör till de bästa evenemangs- och konsertlokalerna i världen.

Barnkultur för alla barn. Daghem och skolor kan beställa avgiftsfria kulturbesök via barnkulturcentret Efekti. Ungdomsteatern och den årliga vinterkarnevalen för barn är välkända.