Var och en som arbetar inom livsmedelsindustrin ska kunna identifiera och ta hänsyn till de livsmedelshygienmässiga risker som det egna arbetet medför.
Egenkontroll och egenkontrollplan
Egenkontrollen är ett system med hjälp av vilket verksamhetsutövaren säkerställer att livsmedlet, primärproduktionsplatsen och livsmedelslokalen inklusive den verksamhet som där utövas uppfyller de krav som ställs i livsmedelslagstiftningen.
Varje företagare inom livsmedelsbranschen är enligt lagen skyldig att göra upp en skriftlig egenkontrollplan och tillämpa denna. Egenkontrollplanen ska vara tillräcklig med tanke på verksamheten och ska beskriva de livsmedelshygienmässiga risker som verksamheten i livsmedelslokalen medför.
Egenkontrollens omfattning och övervakning av egenkontrollen
Egenkontrollplanen berör alla aktörer inom livsmedelsbranschen. Egenkontrollplanen ska hållas uppdaterad och de personer som arbetar i livsmedelslokalen ska bekanta sig med egenkontrollplanen och egenkontrollen i praktiken.
Enheten för miljöhälsa kan ge råd om uppgörandet av en egenkontrollplan. Vid behov kan hälsoinspektörerna hjälpa till att kontrollera egenkontrollplanen då verksamheten inleds. Egenkontrollplanens tillräcklighet och tillämpning utvärderas också i samband med Oiva-inspektionerna.
Kontaktuppgifter:
Stadsveterinär Cecilia Blomgren, tfn 050 559 4047
Anläggningstillsyn
Ledande hälsoinspektör Tomi Bondarew, tfn 050 518 4485
Saluhall, Hollolankatu, Sibeliuksenkatu, Rauhankatu
Hälsoinspektörer:
Johanna Eklund, tfn 044 416 4849
Nastola, Sopenkorpi, Hennala, Kärpänen, Pirttiharju, Okeroinen, Jalkaranta och primärproduktion
Sari Johnsson, tfn 050 559 4044
Lahtis centrum, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa, Anttilanmäki, Nikkilä, Renkomäki, Ämmälä, Jokimaa, Järvenpää och mobila livsmedelslokaler på salutorget
Eeva Kyyhkynen-Malkki, tfn 050 518 4483
Området som avgränsas av gatorna Aleksanterinkatu, Rauhankatu, Lahdenkatu och Saimaankatu, bagerierna, skönhetssalonger och utomhusförsäljning på salutorget
Päivi Matilainen tfn 044 416 4955
Asemantausta, Keijupuisto, Laune, daghemmens kök och primärproduktion
Petro Sormunen, tfn 050 518 4478
Kerinkallio, Kolava, Kujala, Liipola, Möysä, Paavola, Saksala samt personalmatsalarna
Taina Rahkonen, tfn 050 539 1692
Evenemang i Lahtis, Kartano, Salpausselkä, Sportcentret, Vesijärvi hamn, området Pikku-Vesijärvi, Kisapuisto, skönhetssalonger
Anne Räsänen, tfn 050 559 4082
Ahtiala, Niemi, Kilpiäinen, Kiveriö, Kivimaa, Koiskala, Kunnas, Kytölä, Mukkula, Myllypohja, Pesäkallio, Tonttila, Viuha, skolköken samt material som kommer i kontakt med livsmedel